Taalcafé houdt contact

Hillegom n Ook het Taalcafé gaat met de tijd mee. Hoewel het voorlopig niet meer mogelijk is om bij elkaar te komen om oefeningen te maken, te lezen en te kletsen met elkaar op de dinsdagmiddag in de bibliotheek Hillegom, zijn de vrijwilligers druk bezig met het maken van oefeningen en leesstukken voor de drie verschillende niveaugroepen.

Deze worden wekelijks op dinsdag aan de bezoekers van het Taalcafé toegestuurd via mail en na een paar dagen volgen dan de antwoorden. Gelukkig is van bijna iedereen het mailadres bekend, langs die weg krijgen zij de opgaven binnen.

Na onderling overleg is afgesproken dat de vrijwilligers een keer per week of twee weken even bellen met de mensen om te kijken hoe het gaat en of men de oefeningen heeft kunnen openen. Een aantal heeft of geen internet of geen computer of printer, zodat niet iedereen het volle profijt heeft van dit initiatief van het Taalcafé. Met sommigen wordt het contact alleen via telefoon onderhouden, wat overigens zeer op prijs wordt gesteld.

Oud-deelnemers die de afgelopen vijf jaar het Taalcafé hebben bezocht en ook de taaloefeningen en leesstukken willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Henk Huurneman via: 0252-520096. Mailen mag ook naar: h.huurneman1@kpnmail.nl.


Provincie NH: streep door Duinpolderweg

HIllegom n De provincie Noord-Holland (NH) heeft in een (telefonische) vergadering van de Stuurgroep Duinpolderweg laten weten van plan te zijn om uitsluitend verder te gaan met de verbreding van de (Nieuwe) Bennebroekerweg tussen de A4 en de N205 in de gemeente Haarlemmermeer. Dit, vanwege de enorme woningbouwplannen van Haarlemmermeer tegen de Ringvaart aan tussen Cruquius, Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek.

Door Jos Draijer

De rest van de Duinpolderwegroute wordt niet uitgevoerd: de doortrekking tot aan de Haarlemmerstraat (N208), de randweg bij Zwaanshoek en de randweg A44-Lisse. Dit voorgenomen besluit over de (Nieuwe) Bennebroekerweg wordt nog voorgelegd aan Provinciale Staten. NH Gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit, Jeroen Olthof: “Wij willen hiermee duidelijkheid bieden aan de inwoners en onze Stuurgroeppartners, met wie wij graag in gesprek blijven over de bereikbaarheid in het grensgebied van Noord- en Zuid-Holland.” Na jarenlang overleggen met overheden, inwoners en ondernemers hadden beide provincies eerder (eind 2018) formele besluiten genomen over het definitieve tracé van de Duinpolderweg om duidelijkheid te creëren en een einde te maken aan de gepolariseerde verdeeldheid van meningen tussen voor- en tegenstanders.

Provincie Zuid-Holland en de partners in de Duin- en Bollenstreek betreuren het zeer dat de provincie Noord-Holland niet verder wil met het project Duinpolderweg. Gedeputeerde Floor Vermeulen, die een paar weken geleden op een VVD bijeenkomst in Hillegom nog van een “pauzestand” sprak, ging uit zijn dak van woede aldus zijn woordvoerder. “Zoveel werk, inspraak, voorbereiding en besluitvorming voor niets?” Dat kan dus niet, die schade moet verhaald worden op Noord Holland zo klinkt het in het Provinciehuis in Den Haag.


Woedend

Ook de wethouders van Hillegom Anne de Jong en Lisse Jolanda Langeveld zijn verbijsterd, om niet te zeggen woedend. De Jong: “Dit besluit van Noord Holland maakt dat de bestaande verkeersproblemen zoals op de N208, de Wilhelminalaan, de Meerlaan niet worden opgelost.

(lees verder op pagina 13)