Een biddende torenvalk die waarschijnlijk op een veldmuis loert. Zijn er weinig veldmuizen, dan neemt de torenvalk ook wel een mus of jonge weidevogel. Hij pakt zijn prooien uitsluitend van de grond. | Foto: Ton Hogenes
Een biddende torenvalk die waarschijnlijk op een veldmuis loert. Zijn er weinig veldmuizen, dan neemt de torenvalk ook wel een mus of jonge weidevogel. Hij pakt zijn prooien uitsluitend van de grond. | Foto: Ton Hogenes Foto: Ton Hogenes

Torenvalk loert op lekker hapje

Lisse n De maandelijkse fotowedstrijd van de Facebookgroep Je bent Lisser als... werd onlangs gewonnen door Ton Hogenes.

Vrienden van Ton weten dat hij graag in de natuur is en daar ook heel veel fotografeert. Over de roofvogel die hij op de gevoelige plaat vastlegde, meldde hij het volgende: "Deze torenvalk bleef in de Weerlaan Vossepolder in Hillegom mooi boven mijn hoofd hangen zodat ik er een mooie serie van kon maken, waaronder deze." Eigenlijk een soort gluren bij de buren dus, deze foto, want genomen in Hillegom.

Volgens de Vogelbescherming was de torenvalk lange tijd de talrijkste roofvogel, maar dat is nu de buizerd. Toch is het nog steeds een kenmerkende vogel van het open land in Nederland. Een uitgesproken veldmuisjager die graag in nestkasten broedt in open land. Weinig muizen? Dan pakt hij ook wel jonge weidevogels of mussen.