BIBKunst komt met kwartetspel en steunt het Rode Kruis

Lisse n Voor de wereld is de coronacrisis een ramp. Maar sommige kunstenaars halen er toch inspiratie uit. Zoals de kunstenaars van BIBKunst. Kijk maar waar zij gezamenlijk - op afstand - aan werkten en wat dat opleverde.

Voor een Bollenstreker is het pas lente als tulpen en die narcissen de kop opsteken en hele velden geel en rood kleuren. En het is pas lente als half Azië daarnaar komt kijken. Pas als we begin april weer met z’n allen in de file naar de Keukenhof staan om thuis te komen, pas dán heeft een Bollenstreker het échte lentegevoel. Om nog maar te zwijgen van de mooiste file van Nederland, inderdaad het bloemencorso. Al die padvinders en voetballertjes die dagenlang hyacinten prikken om sprookjeskarren op de weg te zetten: van buiten de Efteling en van binnen een dieseltrekker die een paar maanden terug nog het Binnenhof bezette en het Malieveld omploegde. Het hoort er allemaal bij. En dit jaar? Dit jaar missen wij Bollenstrekers dat allemaal. We kunnen in de velden tussen de tulpen gaan liggen als we daar zin in hebben. Niemand die het ziet of na gaat doen. Maar we doen het niet. We bestrijden corona met z’n allen en dus blijven ook wij, Bollenstrekers, thuis. 'Wij' zijn in dit geval ook de kunstenaars uit de Bollenstreek. Wij zijn verenigd in de kunstenaarsvereniging ‘Bollenstreek In Beeld’ ook wel bekend als BIBKunst. Dit jaar konden we voor het eerst in de lente niet met elkaar gaan buitenschilderen. Thuis in een intelligente lockdown wisten wij elkaar te vinden. Eén van ons nam een voorbeeld aan een symfonieorkest dat met elkaar - op afstand - de negende van Beethoven speelde. Het besef groeide: ”Wij kunnen ook iets samen doen!" Omdat we allemaal tot huismus zijn veroordeeld, kwam een van ons met het voorstel: schilder op jouw eigen wijze een huismus

Een ander appte ‘De Huismus’ van Peter Vos uit het ‘ Beestenkwartet’ naar de groep. En binnen de kortste keren regende het foto’s van werkstukken op de app. Dit heeft geleid tot een heus (t)huismussen kwartetspel. Er zijn 14 kunstenaars die op hun eigen creatieve wijze een bijzonder origineel kwartet hebben ontworpen.

Reclamebureau R.E.T. b.v. uit Hillegom heeft het drukken van het kwartetspel gesponsord. Het spel is verkrijgbaar bij Grimbergen Boeken in Lisse en kost 5 euro. De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan het Rode Kruis. BIBKunst laat weten dat de originele werken als de omstandigheden dit weer toe laten, tentoon worden gesteld en na afloop van deze tentoonstelling geveild worden. Ook deze opbrengst wordt gedoneerd. Op www.bibkunst.nl zijn alle kunstenaars te vinden.