Casper traint ook nu gewoon door om in vorm te blijven. | Foto: pr
Casper traint ook nu gewoon door om in vorm te blijven. | Foto: pr Foto: pr

‘Ik kan niet wachten tot het MTB-seizoen weer begint’

LISSE n Hij is 15 jaar, komt uit Lisse, zit in 3 vwo van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim en vult zijn dagen momenteel vooral met onderwijs op afstand en zijn favoriete sport: mountainbiken. “Dat kan gelukkig nog, al is het dan niet meer met de hele groep, dat mis ik wel.”

Door Ruth Eppink

Aan het woord is Casper Turk, lid van mountainbikevereniging de NoordBikers en sinds kort ook verbonden aan het Cube Bassa Biking Team. Dat is een mooie opstap richting een profcarrière in deze stoere sport. “Afgelopen zomer ben ik door dit team gevraagd mee te gaan naar Italië voor het EK mountainbiken. Een geweldige ervaring en het bleek dat ik heel goed in de groep paste. Ik kan eigenlijk niet wachten tot het seizoen weer van start gaat, maar voorlopig zit dat er door coronapandemie niet in.”

Casper heeft wel een racefiets, maar rijdt daarmee geen wedstrijden. Ook veldrijden doet hij, al rijdt hij daarbij slechts incidenteel wedstrijden. “Mijn hart ligt echt bij MTB, je kunt het overal beoefenen en het geeft me zo’n gevoel van vrijheid. Ik probeer mezelf steeds te verbeteren, bijvoorbeeld in het rijden van bochten. Ik ben erg blij dat ik dat nu nog steeds kan doen”, zegt hij.

Casper heeft het niet van een vreemde; zijn vader Alphons deed van zijn 16e tot 28e mee aan wedstrijden en stopte daarmee toen Casper geboren werd. Hij bleef wel mountainbiken voor zijn plezier. Het maakte zijn zoon nieuwsgierig naar deze sport en van het een kwam het ander. Nu zijn beiden lid van de NoordBikers en Alphons is er jeugdtrainer. “Onze club kent een afwijkende aanpak in de training van de jeugd”, vertelt Alphons. “De nadruk ligt op spelen en volledige fietsbeheersing. Als dat goed zit, kun je ook gaan trainen op snelheid.”

Er is een kleine groep bij de NoordBikers die wedstrijden rijdt, en een nog kleiner groepje wil echt hogerop. De club heeft hier een externe professionele trainer voor aangetrokken. Daar maakt ook Cas-per gebruik van en niet zonder resultaat. Twee jaar geleden won hij de Zuid-Holland Cup en inmiddels is hij een belofte voor de toekomst bij het Cube Bassa Biking Team. Zijn ambitie is om prof te worden. Maar school en vervolgopleiding zijn ook belangrijk voor hem. “Het wordt sowieso iets met sport, bewegingswetenschappen, bijvoorbeeld. Sporten is belangrijk en ik doe het met heel veel plezier.”