Contact houden met de vrijwilligers van de VoorleesExpress kan prima digitaal.
Contact houden met de vrijwilligers van de VoorleesExpress kan prima digitaal. Foto: pr

VoorleesExpress houdt contact met gezinnen

REGIO n De vrijwilligers van de VoorleesExpress kunnen momenteel geen huisbezoeken uitvoeren. Daarom proberen zij digitaal contact te houden met het gezin waar zij aan verbonden zijn.

Dat kan zijn: wekelijks een kort gesprekje, een boek voorlezen of een spelletje doen. Leuk! En meestal ook een hele uitdaging. Het is een beetje onwennig, zoiets moet groeien. De Bibliotheek Bollenstreek zegt dank aan alle vrijwilligers die zich, op afstand, blijven inzetten voor deze gezinnen. Vrijwilligers zijn zeer creatief in het bedenken van taalspelletjes. Pim-pam-petten via een beeldscherm gaat heel goed. En online voorlezen blijkt voor de kinderen ook geen probleem te zijn. Meer ideeën voor taal op afstand staan op www.bibliotheekbollenstreek.nl/voorleesexpress.


LAM komt met Kijktelefoon

LISSE n Het LAM museum start de Kijktelefoon. Wie behoefte heeft aan een positief gesprek rondom kunst, kan zich opgeven bij het museum. Medewerkers - van conservator, schoonmaker, boekhouder tot directeur - staan elke vrijdagmiddag tijdens de thuisquarantainetijd voor de bellers klaar.

Museumdirecteur Sietske van Zanten: "Toen we nog open waren, hoorden we regelmatig dat mensen nog nooit zoveel gepraat hadden in een museum. En dat klopt. We praten graag en veel in het museum. Niet om het praten, maar om het delen. Samen zie je meer. En via de kunst kom je op de meest mooie gespreksonderwerpen." Die gesprekken wil het museum met de Kijktelefoon voortzetten. "Persoonlijk contact en verbeeldingskracht is een welkome afleiding in deze tijd."

De Kijktelefoon is onderdeel van het Thuis Museum dat het LAM direct na het sluiten van het museum is gestart. Via @thuismuseum op Instagram en een extra nieuwsbrief trakteert het museum volgers elke dag op een kunstsnack, een mini-opdracht die je anders naar je eigen omgeving laat kijken.
Het startpunt van het gesprek is een kunstwerk. De gesprekken hoeven niet alleen over kunst te gaan. "We beginnen bij de kunst, natuurlijk is er ruimte voor persoonlijke associaties. Precies zoals dat normaal in het LAM museum gaat."

Mensen kunnen zich elke week tot vrijdag 14 uur opgeven via info@lamlisse.nl. De geselecteerde bellers ontvangen voorafgaand een bericht wanneer ze gebeld worden. Het gesprek duurt tussen de 5 en 10 minuten.


College trots op onderwijs op afstand

Lisse n De PvdA-fractie heeft het college gevraagd of het ook vreest dat kinderen door onderwijs op afstand uit beeld of achter raken.

"Onderwijs op afstand maakt een geweldige ontwikkeling door. Kinderen zonder digitaal materiaal konden dit via school in bruikleen krijgen. Er is wekelijks bestuurlijk overleg met het basis- en voortgezet onderwijs. Op dit moment zijn alle leerlingen in beeld. Er zijn wel zorgen om onderwijsachterstanden en onderwijsvoorsprongen. Scholen halen enkele leerlingen met dit risico af en toe naar school voor een paar uur. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met alle bestuurders en/of directeuren van alle basisscholen in Lisse. De zorg wordt op dit moment niet gedeeld", aldus het college van B & W.