Merel Godyla vraagt aandacht voor ondervoeding bij ouderen. | Foto: pr
Merel Godyla vraagt aandacht voor ondervoeding bij ouderen. | Foto: pr Foto: pr

Diëtiste: 'Let vooral nu op ondervoeding bij kwetsbare ouderen'

Lisse n Ondervoeding bij ouderen is onder normale omstandigheden al een fors probleem. Het huidige beleid voor thuisisolatie van ouderen vanwege de coronacrisis vergroot het risico op ondervoeding nog meer. Daarvoor waarschuwt de Lissese diëtiste Merel Godyla van Diëtistenpraktijk EetVitaal.

Ondervoeding bij ouderen is lastig te herkennen, zeker als iemand nog redelijk op gewicht is. "Minder goede eetlust, bord niet meer leegeten, geen puf hebben om zelf maaltijden klaar te maken. Dit zijn signalen waarbij alarmbellen moeten gaan rinkelen", zegt Godyla. Zij wijst op de negatieve gevolgen van ondervoeding. "Als ouderen te weinig (eiwitten) eten en te weinig bewegen, verliezen ze spiermassa en spierkracht. Dit verlies is moeilijk te herstellen en resulteert in een blijvende verslechtering van de gezondheidstoestand."

Op de site goedgevoedouderworden.nl staan tests die ouderen zelf kunnen doen. Een mantelzorger of zorgprofessional kan de tests ook invullen om het voedingspatroon en de mate van ondervoeding en bewegen in beeld te brengen. Godyla benadrukt dat goed eten belangrijk is, ook op hoge leeftijd. "Met name eiwitten zijn essentieel omdat die nodig zijn voor het in stand houden van spieren. Zorg dat de voeding voldoende eiwitrijke producten bevat, zoals vlees, vis, eieren, kwark, kaas, melk, noten en peulvruchten. Denk aan een boterham met dubbel hartig beleg of dik pindakaas, tussendoor een bakje (vruchten)kwark, een milkshake, wat noten, blokjes kaas of een eitje bij de lunch en bij de warme maaltijd altijd iets van vlees, vis of ei." Lukt dat niet, dan kan de diëtist helpen om de voeding toch volwaardig te krijgen. Eventueel met aanvullende drinkvoeding. Ook in deze tijden kunnen diëtisten met behulp van een videoconsult of telefoongesprek hulp bieden.