De provincie Zuid-Holland kent de meeste druk op de woningmarkt. | Foto: BPD/pr
De provincie Zuid-Holland kent de meeste druk op de woningmarkt. | Foto: BPD/pr Foto: pr

Druk op woningmarkt is het grootst in Zuid-Holland

REGIO n De betaalbaarheid van wonen staat verder onder druk. Dat is te zien op de landelijke Hittekaart 2020, die Bouwfonds Property Development (BPD) maandag uitbracht. De gemeente Lisse kleurt donkerrood: hoge prijzen en/of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei

Vorig jaar steeg de gemiddelde koopsom met 7 procent naar
€ 307.987, terwijl het aantal woningverkopen in de bestaande markt op hetzelfde niveau bleef als in 2018, op 218.000 woningen. Hogere prijzen, gerelateerd aan de steeds grotere vraag naar woningen en te weinig woningaanbod, zorgen voor almaar grotere spanning op de woningmarkt. De druk is ongekend hoog, met name in de Randstad, het midden van het land en de Brabantse steden. De provincie Zuid-Holland kent de meeste druk op de woningmarkt. Maar dit jaar ziet BPD interessante ‘nieuwkomers'. Almere, zuidelijk Rotterdam, Leiden en de Bollenstreek hebben een relatief ‘hetere' woningmarkt dan vorig jaar.


Zuid-West-Nederland

De regio Zuid-West-Nederland kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers. De best scorende gemeenten zijn: Den Haag, Lansingerland, Leiden, Rotterdam, Wassenaar. De sterkste regionale stijgers zijn: Albrandswaard, Kapelle, Katwijk, Lisse, Zoeterwoude. De gemeenten Borsele, Krimpen aan den IJssel, Noord-Beveland, Ridderkerk en Westvoorne behoren tot de dalers in de regio.

In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.

Walter de Boer, ceo bij BPD: "De situatie is inmiddels nijpend. Velen vinden op de woningmarkt steeds moeilijker wat ze zoeken. Vooral de middengroepen met een inkomen tussen één- of tweemaal modaal vallen tussen wal en schip. Om meer aanbod te creëren, zullen er bovenop de geplande 75.000 woningen nog eens 20.000 - 30.000 per jaar extra moeten worden gebouwd." Maar regelgeving rond PFAS en nu de coronacrisis gaat zorgen voor een terugval, verwacht BPD. Zie voor meer informatie over de Hittekaart www.bpd.nl.