Horeca popelt om weer te openen

Lisse n Nu bekend is dat de horeca onder strikte voorwaarden per 1 juni weer open mag, zijn veel restaurants en kroegen hard bezig de boel binnen aan te passen. Hoe staan ze ervoor? En hoe hebben ze de lockdown beleefd? De redactie vroeg het een aantal horeca-ondernemers.

Onder normale omstandigheden zou het bij Hotel-Restaurant De Engel een drukte van belang zijn. Hordes toeristen die de Keukenhof bezoeken, boeken dan een of meerdere overnachtingen bij de derde generatie Juffermans: neef Eric en nicht Karin. Zo ging het al jaren, behalve in 2020. Dat was een enorme domper voor het gehele team van De Engel, vertelt Karin. "De afgelopen periode hebben we natuurlijk niet als leuk ervaren. Normaal zijn april en mei de beste maanden van het jaar voor ons en daar is nu niks van terecht gekomen. Ik schat dat we ongeveer 90% minder omzet dan normaal hebben gedraaid."

De Engel besloot in te zetten op afhalen en bezorging, met wekelijks wisselende menu's. "Dankzij de mensen uit de omgeving hebben we best wel wat maaltijden kunnen verzorgen", zegt Karin.


Uit het veld geslagen

Boris en Annemiek van Eetcafé Lef gooiden het over een andere boeg. "Tijdens de eerste persconferentie was ik bij mijn ouders aan het eten (toen was dat nog heel normaal) en werd er medegedeeld dat wij binnen een half uur al de deuren moesten sluiten. Meteen ben ik in de auto gesprongen om naar Lef te gaan. Bij binnenkomst hing er een geschrokken sfeer. De gasten hadden alle begrip voor onze situatie, rekenden af en vertrokken", blikt Boris terug. Annemiek vervolgt: "De eerste uren na de sluiting op 16 maart hebben we alles op ons in laten werken; we waren even uit het veld geslagen. Na een nacht slapen hebben we goed nagedacht en kwamen Boris en ik tot de conclusie dat we niet gaan bezorgen of afhalen. Wij vonden het niet eerlijk tegenover de bedrijven die altijd al bezorgen en aan afhalen doen. Het is een andere tak van sport en niet onze tak." Daarbij is de keuken van Lef ook te klein, er zou dan slechts 1 kok kunnen werken. Boris en Annemiek besloten dan maar te gaan klussen. "De wc's hebben een ander kleurtje gekregen, we zijn overgegaan op een andere brouwerij waardoor de taps zijn vervangen, de keuken heeft handige opbergruimte gekregen, de markies is schoongemaakt en Boris heeft een nieuwe schutting geplaatst."


Heropening

De ondernemers kijken uit naar 1 juni. "We zijn blij dat we dan weer een beetje open mogen. Dertig personen is natuurlijk niet veel, maar het is een begin! We hopen dat alles goed blijft gaan en dat er snel weer meer versoepeling komt", aldus Karin Juffermans.

Zodra Lef weer opent draait het team twee shifts voor zowel lunch als diner. "We hebben dan alles op 1,5 meter staan", zegt Annemiek. Boris: "Ik heb daar echt zin in! Eindelijk weer de gezelligheid met onze gasten en zeker ook het personeel in onze 'grote huiskamer'.

Het hele verhaal van Boris en Annemiek lees je op www.lissernieuws.nl.