College B & W: 'Led-lichtmast en laadpaal op dit moment niet combineren'

Duurzaam n Het Lisser college is voornemens om de straatverlichting te vervangen door led-verlichting. In 2030 moet alle straatverlichting in Lisse voorzien zijn van led. In een deel van deze verlichting komen sensoren voor het verzamelen van data.

Bij deze data moet je denken aan onder meer storingsmeldingen, temperatuurgegevens, energieverbruik, kompas en scheefstand. In de toekomst is dit uit te breiden met sensoren voor het meten van fijnstof, CO2, geluid, beweging, wifi, 5G, en luchtvochtigheid. Hiermee is de straatverlichting voorbereid op de toekomst, aldus het college. Inmiddels zijn er vergaande technieken om de lantaarnpalen ook te gebruiken als oplaadpunt voor elektrische auto’s.

De fractie van Nieuw-Lisse wilde hier meer over weten en stelde het college een aantal vragen.

1. Is het college bekend met de mogelijkheid om lantaarnpalen te gebruiken als oplaadpunt voor elektrische auto’s?

2. Is het college bereid om te onderzoeken of bij vervanging van de lantaarnpalen deze ook geschikt zijn te maken als oplaadpunt voor elektrische auto’s?

3. Is het college met ons van mening dat we met deze aangepaste lantaarnpalen tegemoetkomen aan de wens van veel inwoners die geen gelegenheid hebben om op eigen terrein een laadvoorziening te realiseren?


Geen onderzoek

Het college meldt dat het inderdaad bekend is met de mogelijkheid deze led-lantaarnpalen als oplaadpunt voor elektrische auto's te gebruiken. Het college gaat hier echter geen onderzoek naar doen. De gemeente Den Haag heeft onlangs namelijk al een grondig onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van laadoplossingen in lichtmasten. Daarbij is gebleken dat de wereld van laadpalen een andere is dan die van lichtmasten. De wijze van funderen, van plaatsen, de aansluiting op het stroomnet, het beheer en onderhoud en lichtbeeld moeten allemaal op elkaar worden afgestemd. Dat maakt het combineren van beide functies zeer lastig en het is op dit moment duurder dan het plaatsen en in beheer houden van twee aparte objecten. Omdat de situatie in Lisse niet veel anders is dan in Den Haag, is het college niet voornemens zelf een onderzoek uit te laten voeren.


Combineren van beide functies lastig

Om toch goed in te spelen op de toekomstige vraag naar laadvoorzieningen wordt er dit jaar aangepast beleid voor laadinfrastructuur opgesteld, belooft het college in zijn antwoord.