Lies Spruit tijdens het interview bij Bo. | Foto: still uit uitzending coronaspreekuur
Lies Spruit tijdens het interview bij Bo. | Foto: still uit uitzending coronaspreekuur Foto: BO

Coronaspreekuur met Spruit

Lisse n Burgemeester Lies Spruit was vrijdagmiddag te gast bij Bo, de omroep van de Bollenstreek, tijdens het coronaspreekuur. Ze sprak er met hoofdredacteur Ard Zandbergen onder meer over de heropening van de horeca op 1 juni.

Spruit was die ochtend aanwezig op het Vierkant, waar met horecaondernemers werd gesproken over de noodzakelijke aanpassingen om op 1 juni weer open te gaan. Dat leverde best wat discussie op, maar volgens de burgemeester zitten de meeste ondernemers er 'gewetensvol in': "Ze vragen ons: doen we het goed, of doen we het niet goed? Ik vind het fijn dat we samen kijken naar wat kan en wat niet kan. We gaan geen wegen afsluiten om daar terrassen en zo neer te zetten. Je hebt te maken met fietsers, voetgangers, auto's, met leveranciers die spullen komen brengen en dan vindt de politie er nog iets van, evenals de brandweer."

Volgens Spruit gaan alle horecazaken op 't Vierkant werken met terrasreservering. Zomaar aanschuiven aan een vrij tafeltje is er niet bij; van tevoren bellen of er plek is en duidelijk aangeven of je tot 1 huishouden behoort of niet, is daarbij belangrijk, benadrukte de burgemeester.

Verder heeft de drukte bij Blokhuis in het weekend de aandacht van de burgemeester. Op het nauwste gedeelte wordt de drukte gereguleerd door hekken en de aanwezigheid van boa's. "Toch vraag ik me af of we er niet eenrichtingsverkeer van moeten maken", zei Spruit tegen Zandbergen. "En wat ik echt heel ergerlijk vind: al die mensen die met fietsen en grote tassen toch door het Blokhuis proberen te lopen en het heel vervelend vinden dat ze aangesproken worden. Er staan borden en iedereen weet hoe ingewikkeld en hoe nauw het er is, en er dan toch doorheen gaan, dat begrijp ik gewoon niet."


Realistisch

De gemeente heeft de afgelopen tijd wekelijks contact gehad met Keukenhof. Spruit verwacht dat het bloemenpark volgend jaar nog rekening moet houden met de anderhalvemetersamenleving. "Het park heeft altijd heel veel bezoekers, hoe ga je dat aanpakken?" Spruit noemt zichzelf niet pessimistisch, maar realistisch. "Zolang er nog geen vaccin is tegen corona kan er steeds een nieuwe uitbraak plaatsvinden."