Windmolens en biomassa niet uitsluiten

Hillegom n Na Lisse was het aan de Hillegomse gemeenteraad om hun bedenkingen en wensen kenbaar te maken met betrekking tot de concept Regionale Energie- strategie (RES) van Holland Rijnlijn.

Negen amendementen werden op het collegevoorstel ingediend, veelal afkomstig van de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en Bloeiend Hillegom (BH). Vooral GroenLinks raadslid Dick van Egmond was er eens goed voor gaan zitten om via een motie en een aantal amendementen de reactie van Hillegom flink op de RES flink bij te sturen tijdens deze digitale raadsvergadering. Met rode komen van opwinding hield hij lange doorwrochte betogen. Maar dat mocht allemaal niet baten, zijn motie om bouwtitels voor GOM woningen te vervangen door titels voor duurzame energieopwekking als financieringsbron voor de herstructurering van de Duin- en Bollenstreek trok hij in nadat bleek dat daar geen enkel draagvlak voor was. De twee het meest in het oog springende amendementen van de oppositie over de bescherming van de bollenvelden door geen enkele windmolen op bollengrond toe te staan en het uitsluiten van biomassa als alternatieve energiebron werden verworpen. Daardoor heeft een meerderheid van de gemeenteraad (CDA, BBH, GL) besloten plaatsing van windmolens niet volledig uit te sluiten maar te overwegen op plaatsen waar het de cultuurhistorische waarde van het bollenlandschap niet schaadt. Tevens worden daardoor kleinschalige biomassacentrales ook niet op voorhand uitgesloten. In Lisse en Teylingen wordt daar anders over gedacht, die gemeenten hebben bijvoorbeeld ook kernenergie als alternatieve energiebron opgenomen en biomassa geschrapt.


Holland Rijnland zal na ontvangst van de bedenkingen en wensen van alle deelnemende gemeenten ten aanzien van de RES met een RES 1.0 opstellen waarmee de gemeenten na de zomer naar hun inwoners kunnen gaan om hun inbreng te vernemen.


Danscentrum Welkom wil open

Lisse n Rachell van der Veek, eigenaar van Danscentrum Welkom, wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten.

Rachell vindt dat dansen voor iedereen snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren? Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1,5 meter afstand houden. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen."