Yvonne en Sabine dealden in Slowakije met coronaperikelen. | Foto: pr
Yvonne en Sabine dealden in Slowakije met coronaperikelen. | Foto: pr Foto: pr

'Hamsteren doen ze niet in Slowakije'

VAKANTIE n Anderhalf jaar geleden zegden Yvonne en Sabine hun banen en huurhuis in Lisse op. Het duo vertrok naar Slowakije om daar hun geluk te beproeven met een eigen vakantieboerderij. Hoe staat het er nu voor? Een verslag vanuit het landelijke Modrý Kamen.

Voor ze hun eerste gasten konden verwelkomen, moesten Yvonne en Sabine keihard werken om de verlaten boerderij weer nieuw leven in te blazen. "Kilo's stenen, hout, zand, zakken cement, lijm, stuc, gipsplaten, dakpannen, OSB-platen en gipsblokken werden besteld, vervoerd en versleept naar de plek van bestemming. We hebben spieren gevoeld waarvan we niet wisten dat we ze hadden", vertelt Sabine. "Door de ruige verbouwwerkzaamheden kon je op Yvonnes lijf door de blauwe plekken, bijna Twister spelen. Meters leidingen, rioolpijpen en elektrodraden werden aangelegd, enorme hoeveelheden onkruid werden verwijderd en we zaaiden en maaiden gras op ons 'kleine' gazonnetje."

In het eerste seizoen dat ze open gingen, ontving het duo 25 gasten en 12 vrijwilligers, waarvan er 2 nog een keer terug kwamen. "Tijdens de wisseldagen van gasten was het rennen van hot naar her, de emmers sop vlogen in het rond en we hebben kilometers gelopen van de vakantiehuizen Ranná Rosa, Krasný Svet, schuur en stal. De kilo's vlogen er ook af. Maar al het harde werken werd gelukkig beloond: de verbouwing, al die uren promotiewerk achter de computer, de website bijhouden, blogs schrijven, actief zijn op social media", aldus Sabine.

In de afgelopen winterperiode was het duo tijdelijk een aantal maanden in Nederland. "Om te werken, zodat we weer voldoende financiële middelen hadden voor ons volgende project: het verbouwen van de pipowagen Stará Láska. Op 1 maart reden we terug naar onze geliefde boerderij, met de eerste coronabesmetting in Nederland ver achter ons, dachten we... Helaas, op 6 maart bereikte corona ook Slowakije. Dat land heeft snel en daadkrachtig opgetreden, de grenzen werden rap gesloten. Tijdens het paasweekend mocht niemand de deur uit en werden mondkapjes verplicht: op straat, in de winkels, zelfs in de auto! Ik vond het een bizarre gewaarwording, de eerste keer boodschappen doen tijdens coronatijd. We hebben hier niets gemerkt van hamsteren, de supermarkten bleven goed bevoorraad. Mondkapjes zag je in allerlei soorten en maten, van een gevouwen bh voor het gezicht of een kinderonderbroek. Wij hadden geluk dat we nog een flinke set stofkapjes hadden."

Omdat het duo alle reserveringen moest annuleren omdat reizen naar Slowakije niet mogelijk is, hebben ze samen met Karien van Lieverdeliefste illustraties een ludieke actie bedacht: adopteer een grassprietenfamilie. "Je ontvangt een ludiek pakketje met een adoptiecertificaat, drie unieke wenskaarten en een geurbuideltje met vers gemaaid gras en kruiden uit Slowakije. Wil je ook zo'n uniek 'once in a lifetime'-pakketje ontvangen en onze vakantieboerderij een warm hart toedragen? Ga dan naar www.natuurlijkslowakije.nl voor meer informatie", aldus Sabine.

Het hele verhaal van Yvonne en Sabine lees je op www.lissernieuws.nl.