Gemeente sluit 2019 af met klein plusje, maar blijft dat positief?

Lisse n In 2019 heeft Lisse geïnvesteerd in een nieuwe koers. Grip krijgen op kosten en doelen & middelen transparant samenbrengen hebben gezorgd voor overzicht. Door snel in te springen op de realiteit is er financieel orde op zaken gesteld voor Lisse. Het college wil de opgaande lijn dit jaar doortrekken, maar de vraag is of dat gaat lukken door extra kosten die de coronacrisis met zich meebrengt.

De ontwikkeling van het eerdere tekort vormde voor het college het startpunt om samen met de raad een forse bezuinigingsoperatie te starten. Met een dekkingsplan van meer dan € 2 miljoen werd de Begroting 2020 voor de latere jaren sluitend. Van die bezuinigingsoperatie profiteerde het jaar 2019 ook mee. Het financiële resultaat werd bij de tweede tussentijdse rapportage teruggebracht tot € 1,8 miljoen. Verdere maatregelen, zoals de opdracht om terughoudend nieuwe verplichtingen aan te gaan, hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat er nu een positief rekeningresultaat (voor overhevelingen) kunnen presenteren.

Lisse sluit het jaar af met een positief saldo van € 0,4 mln, dat is € 2,2 miljoen beter dan aangegeven in de tweede tussentijdse rapportage 2019. Dit komt door een aantal incidentele effecten, zoals de winstneming binnen het project Waterkanten, positievere resultaten binnen het sociaal domein, een hogere toerekening van kosten van de eigen dienst aan investeringen en een bijstelling van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds. De extra benodigde storting in de pensioenvoorziening voor wethouders vormde een nadeel. Uit het positieve saldo worden in 2020 nog activiteiten betaald, waar het college in 2019 niet aan toekwam. De financiële toekomst is door het realiseren van de bezuinigingsopgave een stuk zekerder geworden. "We voelen ons als college verantwoordelijk voor de toekomstbestendigheid van ons dorp, onze samenleving en ons voorzieningenniveau, ook financieel. Ons eerste doel voor 2020 is Lisse zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen en dit (financieel) te ondersteunen waar dit mogelijk is", aldus B en W.


Gevolgen coronacrisis

Het college reageerde op vragen van Nieuw-Lisse, die zich zorgen maakt over de kosten die de coronacrisis met zich meebrengt. Die zorg delen burgemeester en wethouders, maar onduidelijk is hoe lang deze crisis nog duurt en de mate van compensatie die gemeenten van het Rijk gaan ontvangen. Inkomsten zoals belastingen, leges zullen mogelijk later geïnd kunnen worden vanwege de financiële draagkracht van de bedrijven en huishoudens. Ook doet de gemeente extra uitgaven om de crisis het hoofd te bieden; het is niet duidelijk of en in welke mate dit gecompenseerd wordt door het Rijk, aldus het college.