Tijdens de lockdownperiode werd veelvuldig gebruikgemaakt van onder meer 'vriend-in-noodfraude'. | Foto: pr
Tijdens de lockdownperiode werd veelvuldig gebruikgemaakt van onder meer 'vriend-in-noodfraude'. | Foto: pr Foto: pexels.com

Flinke toename van cybercrime in provincie Zuid-Holland

REGIO n Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Zuid-Holland veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,7 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal cybercrimemeldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Zuid-Holland was dit het geval (366 cybercrime-incidenten en 299 woninginbraken).

Van de provincie Zuid-Holland waren de inwoners van Hillegom, Lisse en Katwijk relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 4,5, 4,3 en 4,3 meldingen per 10.000 inwoners. In Hillegom is bovendien de sterkste toename te vinden ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er hier helemaal geen meldingen gedaan.

In Papendrecht werden relatief gezien de minste cyberincidenten geregistreerd: 0,3 incidenten per 10.000 inwoners. Papendrecht was bovendien, samen met Gorinchem, een van de weinige Nederlandse gemeenten waar minder slachtoffers waren dan in dezelfde periode vorig jaar.


Corona en cybercrime

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona-scamsites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen. David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood-fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, is te vinden op www.vpngids.nl/.