Jongerenchallenge over leven tijdens en na corona

oproep n In de persconferentie van dinsdag 19 mei riep premier Mark Rutte jongeren op om actief mee te denken over de toekomst van het land tijdens en na corona. De Nationale Wetenschapsagenda organiseert een challenge voor jongeren die gehoor willen geven aan deze oproep. Jongeren kunnen een onderzoeksvraag indienen waar vijf wetenschappers daadwerkelijk mee aan de slag gaan om zo antwoorden te formuleren op de uitdagingen die de coronacrisis met zich mee brengt.

De Jongerenchallenge is 18 juni van start gegaan. Vragen kunnen tot woensdag 1 juli worden ingediend via ikmeldmijaan.typeform.com/to/gxRRju. Op de website van de Nationale Wetenschapsagenda (www.wetenschapbegintmetverwondering.nl/artikelen/challenge/) kun je alle informatie over de Jongerenchallenge terugvinden. Uit de ingediende vragen selecteren de wetenschappers vanuit diverse vakgebieden de meest interessante vraag waar ze onderzoek naar gaan doen. In de talkshow van de Nationale Wetenschapsagenda worden op 8 juli om 20.00 uur de geselecteerde vragen live op de Facebookpagina gepresenteerd. Aan tafel vertellen de jongeren hoe ze op hun vraag zijn gekomen en leggen wetenschappers uit hoe zij de vraag gaan onderzoeken. In de weken na de talkshow werken de wetenschappers hun onderzoek.voorstel uit. Zo krijgt de kijker een uniek kijkje in de wereld van de wetenschap.

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft de Nationale Wetenschapsagenda verschillende activiteiten rondom dit onderwerp georganiseerd, om het brede publiek meer inzicht te geven in de huidige situatie en de rol die wetenschap daarin speelt. De reeks wordt afgesloten met de Jongerenchallenge en de talkshow.