Campagne Energiebesparing 2020 uitgelegd

Campagne n Recentelijk is de overheid een campagne gestart met duurzaamheidsvouchers. Diverse gemeenten, waaronder Lisse, hebben hiervoor een subsidiebedrag ontvangen. Het doel is huizenbezitters met deze duurzaamheidsvouchers tot een bedrag van maximaal € 70,- te stimuleren producten aan te schaffen en/of maatregelen te nemen om te verduurzamen en daarmee de energierekening naar beneden te brengen.

Aan deze campagne is een uitgebreide promotie gekoppeld, onder meer met posters door het hele dorp. VVD Lisse wilde van het college van B&W graag weten welke bedragen er met deze campagne zijn gemoeid. En ook of de campagne louter draait op landelijke verkregen subsidie en wat de verwachte opbrengsten van deze campagne zullen zijn, gezien het minimale 'cadeautje' per huizeneigenaar.

Lisse heeft een totaalbudget van € 295.000,- voor een uitgebreide campagne Energiebesparing in 2020. Hiervan is € 270.000 ontvangen subsidie en de gemeente heeft er zelf € 25.000 aan toegevoegd, schrijven burgemeester en wethouders. Een nadere specificatie geeft het college ook:

- Voor vouchers en uitvoeringskosten vouchers is € 160.000,- uitgetrokken.

- Ambtelijke uitvoeringskosten: € 30.000,- (o.a. inhuur campagnecoördinatie in samenwerking met Hillegom en Teylingen).
- Overige kosten: € 105.000,- (media, communicatie, controles, logistieke ondersteuning leveranciers, ondersteuning lokale acties, helpdesk). De campagne is zo opgezet dat de resultaten nauwgezet gevolgd kunnen worden. Het college hoopt dat de vouchers van maximaal 70 euro veel mensen zullen helpen om kleine maatregelen te nemen. Die zijn effectief, maar worden nog te weinig toegepast. Om ook huurders te stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen, is de gemeente in overleg met woningcorporatie Stek.