Helen Workala
Helen Workala Foto: pr

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

COLUMN n Als ik naar de volkstuin fiets, zie ik dingen die er niet zijn. Of beter geformuleerd, zodat u niet denkt dat uw columnist ‘ze ziet vliegen’: die er niet meer zijn. De route loopt van noord naar zuid en gaat grotendeels over de Ruishornlaan, de weg die het centrum van Lisse met de Poelpolder verbindt.

Als ik onder het oude viaduct doorrijd zie ik in plaats van de nieuwe riante huizen die er nu staan, een rij tamme kastanjebomen waar ik in elke herfst mijn fiets tegenaan zette om vervolgens dankbaar kastanjes te gaan rapen. De buit diende als decoratie of lekkernij. Maar je bent er zo voorbijgefietst, dus lang sta ik er niet bij stil. Fiets ik naar de volkstuin, dan fiets ik zo mijn jeugd in. Ik woonde in de Poelpolder die zijn naam eer aan deed. De Ruishornlaan was er toen nog niet en polder was alleen via de 1e Poellaan, toen een landweg, te bereiken. Wat nu de Muziekbuurt is, was een en al weiland met boerderijen, en ter hoogte van waar nu een bushalte staat, stond een houten hek waar ik als klein meisje paarden voerde die oud brood uit mijn hand aten. Ik moest nog uitkijken, want de boer had zijn land met elektrisch prikkeldraad omheind. Och, denk ik dan, waar is dat meisje toch gebleven? Doorfietsen. Waar de laan tussen de Ooievaarflats door slingert, zie ik een bouwput met hijskranen in het polderland, en wat later de Componistenbuurt werd, was een vuilnisbelt waar ik als kind niet mocht komen, maar wat ik met vriendinnetjes natuurlijk wel deed. Ik kwam dan thuis met pennen of plakplaatjes die gedumpt waren, en lag er niets, dan plukte ik voor mijn moeder in het voorjaar wilde narcissen die daar overal bloeiden. Doorfietsen, want bijna aan het einde van de Ruishornlaan is een plek die onveranderd is gebleven. Een groepje bomen en struiken, waar ik ook niet mocht komen, want het was er drassig en je haalde er altijd een ‘zeikpoot’. Maar het waren de jaren zestig en we waanden ons Floris, Sindala en de jonkvrouw. Ik haal mijn hart op. Laat het blijven, gaat het door me heen. Dat ik zie, wat jij ook ziet…


Helen Workala

schrijft zo nu en dan een column voor LisserNieuws


Koffieochtend in ‘t Poelhuys

Lisse n Bescal organiseert een koffieochtend in 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4.

Op woensdag 5 augustus is iedereen welkom tussen 10.00 en 12.00 uur. De koffie is voor eigen rekening en Bescal zorgt ervoor dat er iets lekkers bij wordt geserveerd.