Afbeelding
Foto: annemiek cornelissen

Wethouder Fred van Trigt: meedoen, verbinden en bewegen

HILLEGOM n Het zou zijn lijfspreuk kunnen zijn: meedoen, verbinden en bewegen. Fred van Trigt deed het ook. Daarom oogt deze CDA-wethouder op zijn 58e nog zo fit en vitaal. Als leraar lichamelijke opvoeding en bewegingsonderwijs probeerde hij al iedereen te laten meedoen en in beweging te krijgen. Samen spelen, werken en presteren om doelen te bereiken. Zo staat hij in het leven, als leraar, manager, politicus en bestuurder. Vandaar zijn veelzijdige loopbaan waarin hij veel heeft bereikt, met als prijs aan de finish: het burgemeesterschap. Een mooie stap, waarbij zijn talenten goed van pas komen: verbinden en stimuleren, niet stilstaan maar bewegen.

Door Jos Draijer

Opgewekt en ontspannen ontvangt de geboren en getogen Hillegommer Van Trigt mij op zijn werkkamer. Het is zijn laatste interview als wethouder, want 7 oktober is het zover. Dan wordt hij beëdigd als burgemeester van Zoeterwoude (8500 inwoners). Twee keer heeft de Hillegomse politiek een burgemeester voortgebracht: voormalig (overleden) PvdA-wethouder Marc Witteman, en nu CDA-wethouder Fred van Trigt. Tijd om met hem nog een keer om te kijken.


Hoe kijk je terug op je 12-jarige politieke loopbaan in Hillegom?

“Ik heb ervan genoten te mogen meedenken, meepraten en meebeslissen. Over het groener en mooier maken van Hillegom, over goede sport- en onderwijsvoorzieningen en accommodaties realiseren, zoals het Integraal Kind Centrum (IKC). Samen te werken met het maatschappelijk middenveld, het welzijnsveld, om zowel jongere als oudere kwetsbare Hillegommers te ondersteunen. Het samenbrengen van verenigingen, instellingen en organisaties die samen het maatschappelijk middenveld vormen. Ik heb in de jeugdhulpverlening gezien dat door samenwerking met de politie, het onderwijs, buurt- en sportcoaches deze hulpverlening effectiever werd. Maar ik zeg erbij dat het spaarboekje van de gemeente Hillegom het mogelijk maakte deze investeringen te doen. Als college hebben we bewust gekozen om de inwoners mee te laten profiteren van deze investeringen in het algemeen belang. Je hoort nu dan ook dat veel mensen weer trots op Hillegom zijn omdat het groener, mooier, veiliger en gezonder is dan voorheen. ‘Healthy Hillegom’, integraal jeugdbeleid, onderwijshuisvesting voor het IKC en de Giraf en het onderwijskansenbeleid zijn voor mij enkele hoogtepunten daarin. Het imago van Hillegom is echt verbeterd. Als echte Hillegommer ben ik dan ook trots dat ik als wethouder daaraan heb mogen bijdragen.”

Sommigen spreken over ‘wethouder Fred als big spender’ omdat je zoveel hebt uitgegeven.

Op de vraag volgt een schaterlach. ”Maar dat komt door de portefeuille. Als je onderwijshuisvesting in je portefeuille hebt en de raad stemt in met een budget van 8 miljoen euro voor het IKC-plan door de fusie van de Jozefschool en Leerwinkel, dan is meteen veel geld uitgegeven. Het is echter goed besteed, het is een investering waar de Hillegomse samenleving veel voor terug krijgt.”


Wat staat jou te wachten als burgemeester in de gemeente Zoeterwoude?

“Die gemeente bestaat uit een aantal kernen. Het eigen karakter van die kernen bewaren en tegelijkertijd verbinden. Verder heeft de huidige burgemeester ook onderwijs, gezondheid, afvalverwerking en jeugd in haar portefeuille. Ik zal mijn ervaring in bestuur en management inbrengen. Verder is het burgemeesterschap nieuw voor mij, dus ik zal ook in die functie moeten groeien. Daar hoort in de luwte opereren bij.”


Wat zou je de Hillegommers nog willen meegeven voor je vertrekt?

“Mensen, wees trots op het mooier wordende Hillegom met zijn vele goede voorzieningen, mede dankzij de goede financiële positie. Ontwikkel dat door en waardeer wat we hebben.”


Avond met Arnon Grunberg in Floralis

Lisse n Bibliotheek Bollenstreek vestiging Lisse en Grimbergen Boekhandel presenteren op 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in Floralis een avond met een van Nederlands succesvolste schrijvers, Arnon Grunberg.

Grunberg (1971) komt uit een Duits-Joods gezin: zijn moeder overleefde Auschwitz, zijn vader dook op talrijke adressen in Nederland onder. 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Minstens 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Joden, werden in het concentratie- en vernietigingskamp vermoord. Auschwitz groeide de afgelopen decennia uit tot hét symbool van de holocaust. Onbeschrijflijk, onvoorstelbaar, onzegbaar, zo vonden velen. En toch schreven vele slachtoffers van de terreur in Auschwitz hun ervaringen op in indringende getuigenissen. Grunberg bracht in de bundel Bij ons in Auschwitz hun verhalen bijeen en voorzag ze van een voorwoord. “Je zou moeten zwijgen, je zou moeten verstommen, maar je mag niet zwijgen. Het verstommen kan geen antwoord zijn op het ongehoorde”, schrijft Grunberg in de inleiding van zijn bundel.

In het kader van de Bollenstreek Betogen wordt Grunberg geïnterviewd door Ivan Borghstijn over de verhalen die hij verzamelde voor zijn boek Bij ons in Auschwitz. Ook komt zijn meest recente werk Bezette Gebieden aan bod, een roman over over liefde en haat op de Westelijke Jordaanoever en in Europa.

Ivan Borghstijn interviewde de afgelopen dertig jaar talloze schrijvers en werd genomineerd als ‘beste boekverkoper’. Hij is iemand die zelf leest, de koper kan adviseren en zowel publiek als schrijver kan boeien met zijn interviews. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lisse. Kaartverkoop: www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Afbeelding
Ondanks de ijzige kou was de opening van het speelterrein door wethouder Van Trigt heel feestelijk.
Afbeelding
Grunberg. | Foto: Sander Voerman