Eenzaamheid komt bij elke leeftijdsgroep voor. Voer hierover online een gesprek met lotgenoten. | Foto: pexels.com
Eenzaamheid komt bij elke leeftijdsgroep voor. Voer hierover online een gesprek met lotgenoten. | Foto: pexels.com Foto: pexels.com

Extra activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lisse/Hillegom n Tijdens de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober), ook wel de Week van de Ontmoeting genoemd, wordt er in heel Nederland extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid.

Er worden in Hillegom en Lisse altijd al tal van mooie ontmoetingsactiviteiten georganiseerd waar men aan mee kan doen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid komen er extra activiteiten bij:

- Bijeenkomst ‘Ontmoeting in tijden van corona’. Door corona zagen we elkaar minder vaak, korter en soms meer buiten dan binnen. Voor sommigen waren de ontmoetingen anders, maar juist heel bijzonder. Zin in een mooi gesprek over Ontmoeting in tijden van corona? Op donderdag 1 oktober vindt de bijeenkomst online plaats van 19.00 tot 20.30 uur en op vrijdag 2 oktober van 10.00 tot 12.00 uur wordt de bijeenkomst in Plein28 gehouden aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom.

- Tuinwerkdag De Groeituin (Hillegom). Zin om nieuwe mensen te ontmoeten en de handen uit de mouwen te steken? Er zijn grote en kleine klussen, voor ieder wat wils. Kom erbij en doe mee op zaterdag 3 oktober (10.00 tot 13.00 uur).

- Samen Gezond (Sportcentrum De Vosse, Hillegom). Op maandag 5 oktober start de nieuwe activiteit Samen Gezond, bestaande uit acht wekelijkse bijeenkomsten waarbij een gezonde leefstijl en ontmoeting centraal staan. Deze eerste reeks is vol, maar aanmelden voor de volgende Samen Gezond is al mogelijk.


Aanmelden

Deelname aan de bijeenkomst ‘Ontmoeting in tijden van corona’ en de tuinwerkdag bij De Groeituin is kosteloos. Voor alle activiteiten geldt dat vooraf aanmelden noodzakelijk is. Wil je je aanmelden of juist meer info? Bel of mail WelzijnsKompas via info@welzijnskompas.nl of 0252 – 757 100. Wij zijn telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

1 miljoen eenzame mensen

Bijna 40 procent van de volwassenen in Hillegom en Lisse van 19 jaar en ouder geeft aan zich weleens, in meer of mindere mate, eenzaam te voelen. 8 procent van de bevolking voelt zich zelfs (zeer) ernstig eenzaam. Dat zijn in Nederland 1 miljoen mensen! Er rust helaas een taboe op eenzaamheid, dat maakt het moeilijk om erover te praten. Terwijl juist door het bespreekbaar te maken er ruimte kan ontstaan om patronen te doorbreken. Bij eenzaamheid denken we over het algemeen aan ouderen. Maar mensen van alle leeftijden kunnen ermee worstelen, dus ook jongeren. Door ziekte of een beperking, door een verhuizing, door het overlijden van een partner of naaste of het verlies van een baan. Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Het is belangrijk te achterhalen waardoor iemand zich eenzaam voelt, zodat er meer ruimte ontstaat voor verbinding en ontmoeting. Als hier hulp bij nodig is, dan kan er altijd bij WelzijnsKompas worden aangeklopt.