Het symbool Pink Ribbon.
Het symbool Pink Ribbon. Foto: pixabay

Prentenkabinet toont verhaal van Zwarte Tulp

Lisse n Net als kleding en interieur zijn ook bloemen onderhevig aan mode. In de 19e eeuw hielden mensen veel van donkere kleuren in hun interieur, voor hun kleding en ook in hun tuinen.

Dus probeerden kwekers bloemen met zwarte tekening te telen of met zo zwart mogelijke bloemen. Ook bloembollenveredelaars probeerden de meest donkere bolgewassen te kweken waaronder ranonkels, kievitsbloemen, hyacinten en ... tulpen. De tentoonstelling in het Prentenkabinet laat negentiende-eeuwse prenten uit de Collectie Nieuwenhuis zien van bijna-zwarte bloemen en afbeeldingen van bijna-zwarte tulpen uit de collectie van het museum.

Geïnspireerd door de voorliefde voor zwarte bloemen van zijn tijdgenoten schreef de Franse schrijver Alexandre Dumas in 1850 zijn roman La Tulipe Noire. Maar die bestonden toen nog niet. Pas in 1891 bracht de Haarlemse kweker E.H. Krelage de eerste ‘zwarte’ tulp op de markt: La Tulipe Noire, genoemd naar de roman van Alexandre Dumas. De tulp was eigenlijk niet zwart maar dieppaars. Sinds La Tulipe Noire zijn kwekers nog steeds op zoek naar een zwarte tulp. Er zijn er een paar op de markt; Black Parrot en Queen of Night zijn het meest populair.


Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Prentenkabinet loopt ook de expo van Lita Cabellut – De Zwarte Tulp, met doderne schilderijen over de Hollandse zeventiende eeuw.

Museum de Zwarte Tulp is te bezoeken, maar van tevoren reserveren is verplicht, net als het dragen van een mondkapje. Reserveer online of bel: 0252 41 79 00. De tentoonstelling loopt van 3 oktober t/m 31 januari 2021.


Wereldwijd extra aandacht voor borstkanker in oktober

welzijn n Tijdens de borstkankermaand (oktober) wordt ieder jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker (gesymboliseerd door pink ribbon). Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’, met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een van de drie bevolkingsonderzoeken die Bevolkingsonderzoek Nederland uitvoert. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk ontdekken van de ziekte borstkanker. Een op de zeven vrouwen in Nederland krijgt met borstkanker te maken.

"Onze collega’s vervullen dagelijks een belangrijke rol in het vroegtijdig opsporen van borstkanker", laat de organisatie weten. "Uit de jaarlijkse analyse van het Erasmus MC blijkt dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks tussen de 850 en 1075 levens worden gered. Het is dus betekenisvol werk! Tijdens deze themamaand geven we graag extra aandacht aan ons werk. Jaarlijks krijgen 1,3 miljoen vrouwen in Nederland de oproep om borstonderzoek te laten verrichten. Daar geven 1 miljoen vrouwen gehoor aan, die zich vervolgens laten onderzoeken op een van onze 69 locaties in Nederland. We zoeken nieuwe collega’s die samen met ons een bijdrage willen leveren aan de vroege opsporing van borstkanker."

Meer info op: www.bevolkingsonderzoeknederland.nl of op www.werkenbijbevolkingsonderzoek.nl.