Afbeelding
Foto: pr

Basisschool De Lisbloem omarmt ICT en wint prijs

Lisse n Bijna de helft van het lerarenteam is 60+, maar toen er door corona afstandsonderwijs gegeven moest worden, hebben ze ICT omarmd in plaats van afgehouden. Hun school, de Lisbloem is nu een van de meest ICT-vaardige van Sophia Scholen.

Vrijwel geen enkele andere school van deze stichting, met 28 scholen veruit de grootste aanbieder van primair onderwijs in de Duin- en Bollenstreek, heeft tijdens de schoolsluiting zo snel zo veel lesuren via het beeldscherm gegeven. Dankzij razendsnelle actie én technologie had basisschool De Lisbloem binnen de kortste keren een antwoord op de lockdown. Ze kregen er dan ook een landelijke prijs voor van Jetnet & Technet.


LeerKRACHT

Het steeds opnieuw verbeteren van het onderwijs op De Lisbloem staat hoog op de agenda, meldt Sophia Scholen. Stichting LeerKRACHT heeft hen daarin succesvol begeleid. ICT speelt duidelijk een grote rol. Het schoolteam, het oudste van Sophia Scholen, heeft de smaak te pakken en integreert ICT volop in het onderwijs, ook nu de leerlingen weer gewoon in de klas zitten. Waar op andere scholen leerlingen een Chromebook delen, heeft op de Lisbloem elke bovenbouwleerling een eigen device. En ook voor de jongste leerlingen, behalve de kleuters, wordt de komende tijd een eigen Chromebook gekocht. Door het gebruik van digitale leermiddelen kunnen leerlingen, uiteraard onder begeleiding van een leerkracht, onderwijs volgen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Ook bijvoorbeeld als een leerling thuis in quarantaine zit, omdat een ouder positief getest is op corona.


Allemaal een eigen Chromebook

Voor de leerkrachten van De Lisbloem biedt ICT de kans om klassikale lessen te verrijken en maatwerk te bieden. Daarbij wordt het steeds makkelijker om de ontwikkeling van leerlingen te monitoren middels leerlingvolgsystemen en dashboards. Toch is het team van De Lisbloem zich ervan bewust dat de kracht van goed onderwijs zit in de combinatie van on- en offline leren, oftewel blended learning.

In het RTLZ-programma Doe maar Duurzaam! zie je op woensdag 7 oktober (10.30 uur) en vrijdag 9 oktober (15.30 uur) hoe De Lisbloem en LeerKRACHT zijn gekomen tot een effectieve aanpak met betrokken leerlingen als resultaat. Onlangs vonden de opnames (zie foto) voor het programma plaats.