Verdeelde reacties op advies mondkapje te dragen

corona n Nadat premier Rutte bekendmaakte dat voor Nederlanders van 13 jaar en ouder het dringende advies geldt een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, heeft de redactie op Facebook een oproep geplaatst: ga jij een mondkapje dragen?

De reacties zijn zeer uiteenlopend. De een vindt het vanzelfsprekend dat je een mondmasker draagt in winkels en bijvoorbeeld musea, de ander zegt alleen zo'n masker te dragen als men er in de winkel op aandringt. Er zijn ook mensen die zo'n mondkapje niet gebruiken, omdat hun bril ervan beslaat of omdat het nut ervan betwijfeld wordt. 'Schijnveiligheid' wordt vaak genoemd, maar anderen vinden weer dat het dragen van een mondmasker ervoor zorgt dat mensen zich meer bewust worden van corona en daardoor meer afstand houden. Anderen ervaren juist het tegenovergestelde, 'want met zo'n masker denken sommigen dat je geen anderhalve meter afstand hoeft te houden'.

De vrijblijvendheid van de maatregel (het is immers een advies) stuit een deel van de inwoners tegen de borst. Zij zien liever dat mondkapjes verplicht worden, waardoor je heel veel discussies voorkomt. Het merendeel vindt echter dat iedereen het voor zichzelf moet weten.