Meedoen via een Zoom-sessie.
Meedoen via een Zoom-sessie. Foto:

Cursus Voluit leven! Omgaan met psychische pijn vanuit acceptatie

LISSE/HILLEGOM n In ons leven hebben we als mens te maken met psychische pijn; we ervaren stress, hebben te maken met verlies, eten of drinken te veel, voelen ons vermoeid et cetera. In de training Voluit leven leert men nieuwe manieren om met psychische pijn om te gaan; vanuit acceptatie en aanvaarding.

Klachten, ontstaan door psychische pijn, belemmeren ons en staan geluk in de weg. Daarom doen we er van alles aan om deze gevoelens niet te ervaren en er vanaf te komen. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat deze houding het psychisch leed juist kan versterken en iemand steeds minder flexibel maakt. De training Voluit leven is bedoeld voor volwassenen die last hebben van bijvoorbeeld gespannenheid, somberheid, angst, vermoeidheid, pijn, een gevoel van leegte, verslavingsgedrag en/of zelfkritiek. De training is bedoeld voor mensen die zich niet meer belemmerd willen voelen door deze klachten en een meer waardevol en bevredigend leven willen leiden. Kortom: mensen die weer voluit willen leven.

In deze training leert men:

- wat waardevol is;

- hoe eigen waarden als kompas in het leven gebruikt kunnen worden;

- wat psychisch leed veroorzaakt;

- milder te worden naar negatieve emoties of pijn;

- minder in onbewuste patronen te leven door opmerkzaamheid, waardoor keuzevrijheid ontstaat;

- het verschil tussen doen en zijn;

- hoe men kan bijdragen aan een bevredigender leven;

- minder te oordelen over zichzelf en anderen.

In de training wordt onder andere gebruik gemaakt van mindfulness- en ACT (Acceptance & Commitment Therapy) technieken. Om voldoende van de training te kunnen profiteren is het belangrijk dat er regelmatig en zelfstandig met de aangeboden stof en opdrachten wordt geoefend. In verband met corona gaan de deelnemers de training vanuit huis volgen via Zoom. Van tevoren wordt een duidelijke uitleg gegeven.

Praktische informatie: dagdeel en tijd: dinsdagmiddag, 15.00-17.00 uur, locatie: thuis via Zoom-link. Duur en data: 8 Zoom-bijeenkomsten: 27 oktober, 3, 10, 17, 24 november 1, 8, 15 december 2020, groepsgrootte maximaal 6 personen. Kosten: € 28,50 (boek en cd, vooraf aanschaffen).

Een telefonisch kennismakingsgesprek gaat vooraf aan de training. Inschrijven geschiedt per e-mail: info@welzijnskompas.nl of telefonisch 0252-757100 (op werkdagen tussen 09.00-12.30uur). Inschrijven onder vermelding van deelname aan de training Voluit leven, inclusief naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer.