MIVA collecteert voor ambulance vluchtelingen

regio n Studenten van de Hogeschool Leiden organiseren, in samenwerking met Stichting Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA), op 31 oktober een online evenement om geld in te zamelen voor het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, in Bangladesh. Dit geld gaat naar een nieuwe ambulance die wordt ingezet in het kamp.

Op 31 oktober 2020 organiseren acht communicatiestudenten van de Hogeschool Leiden, in samenwerking met MIVA, een online evenement om geld op te halen voor een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Het vluchtelingenkamp telt bijna 1 miljoen inwoners en is hiermee het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In het kamp wonen de Rohingya, een moslimgroep die is gevlucht uit Myanmar, omdat ze daar geen bestaansrecht hadden. Op dit moment is er maar één ambulance aanwezig in het kamp, wat vaak resulteert in het maken van moeilijke keuzes over wie de zorg krijgt en wie niet. Daarom wil MIVA samen met de studenten en tweede ambulance in het kamp plaatsen, zodat meer mensen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.


De Rohingya

De Rohingya is een moslimgroep uit Myanmar, die tijdens een conflict in 2017 uit Myanmar zijn verdreven. Veel mannen zijn vermoord, vrouwen verkracht en hun huizen zijn platgebrand. De groep zit op dit moment in het vluchtelingenkamp in Bangladesh, op de grens met Myanmar. Ze mogen Bangladesh niet in, maar ze kunnen ook niet terug naar Myanmar. Veel gezondheidszorg is er niet, en naast een aantal kleine klinieken is er nu maar één ambulance. Een tweede ambulance is dus hard nodig.


Het evenement

Het online evenement vindt plaats op 31 oktober van 15.00 tot 17.00. Tijdens het evenement staat het rad van fortuin centraal, hiermee worden de winnaars van onder andere de pubquiz en de loterij bekend gemaakt. Daarnaast vindt er tijdens het evenement een kookcursus plaats waar een Bengaalse specialiteit gemaakt wordt. Alle opbrengsten gaan naar de ambulance.


Zet vrijwilligers eens in het zonnetje

Lisse n Iedereen kan tot 16 november Lissese vrijwilligers voordragen voor de jaarlijkse vrijwilligersprijzen. De gemeente reikt deze prijzen uit in 2021 op een nog nader te bepalen moment.

Daarnaast kunnen gedurende het jaar waarderingsspelden worden uitgereikt bij bijzondere gelegenheden, zoals een jubileum of afscheid. De gemeente Lisse waardeert de inzet van de vele vrijwilligers die actief zijn in Lisse. Zij dragen enorm bij aan het bloeiende verenigingsleven en vele jaarlijks terugkerende evenementen.

In de Regeling Waardering Vrijwilligers Lisse 2019 staan de criteria op grond waarvan een vrijwilliger in aanmerking komt voor een waardering. Vrijwilligersprijzen zijn voor mensen en groepen die zich langdurig en op een bijzondere manier inzetten voor Lisse. Voor de individuele vrijwilligersprijs komen personen in aanmerking die al tien jaar vrijwilligerswerk doen bij minimaal twee verenigingen of initiatieven. Voor de groepsprijs is dat ongeveer drie jaar. Ook personen of groepen die nog niet zo lang vrijwilligerswerk doen, maar zich op een unieke manier inzetten voor Lisse, kunnen worden voordragen voor de vrijwilligersprijzen. Voor jongeren tot 18 jaar is er de jeugdprijs, bedoeld als aanmoedigingsprijs. Met de Waarderingsspelden waarderen we mensen die zich veel en op een bijzondere manier inzetten voor Lisse. Denk aan personen die minimaal vijf jaar vrijwilligerswerk doen. Iemand voordragen voor de vrijwilligersprijs of waarderingsspeld kan heel gemakkelijk via www.lisse.nl/onderscheidingen. Maar een formulier aanvragen om iemand schriftelijk voor te dragen kan ook. Een formulier aanvragen kan telefonisch via 14 0252.