Kinderboekenweek op De Fontein een week verlengd

Hillegom n De Kinderboekenweek duurde eigenlijk tot 10 oktober, maar kreeg een vervolg op basisschool De Fontein. "Met zo'n mooi thema (En Toen....?) kwamen de kinderen en de leerkrachten tijd te kort", liet de schoolleiding weten. Overal in de school staan al wekenlang boeken over vroeger en wordt veel geleerd over en gemaakt bij de prehistorie, de Egyptenaren, de Romeinen, de hunebedden, dino's en ridders en kastelen. Het begon allemaal met het toneelstuk 'De steen en de tijd'.

Dit stuk werd gespeeld door de leerkrachten en een aantal kinderen. Diezelfde week hebben de kinderen van de bovenbouw voorgelezen aan de onderbouw.

Ook het bezoek van 'Ridder Niels' met harnas en zwaard, was een groot succes. Kinderen kwamen met allerlei vragen, zoals: ”Hoe moet je nu naar de wc? Hoeveel weegt een harnas en wat kostte dat?”

Ook de wethouder van onderwijs en cultuur, Karin Hoekstra, bracht een bezoek aan De Fontein. Zij opende de tentoonstelling in de speelzaal, waar van alle groepen diverse werkstukken hingen. De volgende dag werd de tentoonstelling druk bezocht door alle Fonteiners. Een mooie afsluiting van een extra lange Kinderboekenweek en begin van de herfstvakantie.


Voluit Leven: via Zoom leren positiever te zijn

welzijn n Psychische pijn: veel mensen krijgen ermee te maken. Dit uit zich in de vorm van bijvoorbeeld stress, teveel eten of drinken, vermoeidheid, onzekerheid, etc. In de training Voluit leven leert men nieuwe manieren om met psychische pijn om te gaan; vanuit acceptatie en aanvaarding.

"Klachten, ontstaan door psychische pijn, belemmeren ons en staan geluk in de weg. Daarom doen we er van alles aan om deze gevoelens niet te ervaren en er vanaf te komen. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat deze houding het psychisch leed juist kan versterken en iemand steeds minder flexibel maakt," laat de organisatie weten.

De training is bedoeld voor volwassenen die last hebben van bijvoorbeeld somberheid, angst of verslavingsgedrag. Maar ook voor mensen die zich niet meer belemmerd willen voelen door deze of andere klachten en een meer waardevol en bevredigend leven willen leiden. Kortom: mensen die weer voluit willen leven.

In deze training leren deelnemers: wat waardevol is; hoe eigen waarden als kompas in het leven gebruikt kunnen worden; wat psychisch leed veroorzaakt; milder te worden naar negatieve emoties of pijn; minder in onbewuste patronen te leven door opmerkzaamheid, waardoor keuzevrijheid ontstaat; het verschil tussen doen en zijn; hoe men kan bijdragen aan een bevredigender leven; minder te oordelen over zichzelf en anderen.

In de training wordt onder andere gebruik gemaakt van mindfulness- en ACT (Acceptance & Commitment Therapy) technieken. Om voldoende van de training te kunnen profiteren is het belangrijk dat er regelmatig en zelfstandig met de aangeboden stof en opdrachten wordt geoefend. In verband met Corona gaan de deelnemers de training vanuit huis volgen via Zoom. Van tevoren wordt er een duidelijke uitleg gegeven.

Locatie: thuis via Zoom link. In totaal zijn het acht bijeenkomsten: 27 oktober 3, 10, 17, 24 november en 1, 8, 15 december ieder keer van 15.00 tot 17.00 uur. Groepsgrootte: maximaal zes personen. Meer info over kosten en inschrijven via: info@welzijnskompas.nl of bel naar: 0252-757100 (op werkdagen tussen 9.00-12.30uur).