Meer- en hoogbegaafde leerlingen uit groep 7 en 8 doen mee aan het Olympusproject. | Foto: pr
Meer- en hoogbegaafde leerlingen uit groep 7 en 8 doen mee aan het Olympusproject. | Foto: pr Foto: pr

Aftrap Olympusproject op Fioretti College Lisse

Lisse n Het Olympusproject is woensdag 11 november weer gestart. Het is een verdiepende lessenserie die het Fioretti College heeft ontwikkeld voor meer- en hoogbegaafde leerlingen uit groep 7 en 8. De leerlingen volgen de lessen grotendeels op de Johannesschool in Hillegom. De startbijeenkomst, workshops en afsluiting vinden plaats op het Fioretti College Lisse.

In een ongedwongen sfeer hebben de leerlingen kennisgemaakt met elkaar en de docenten van de eerste module. Hilde van Oosten heeft de leerlingen verteld wat ze kunnen verwachten van het eerste blok 'Taal en filosofie' en het tweede blok 'Stofeigenschappen'. Tijdens de module 'Taal en filosofie' gaan de leerlingen allereerst zelf op zoek naar wat taal is en waar onze taal vandaankomt. Vervolgens gaan ze nadenken over de taal: Kun je leven zonder taal? Kun je elkaar begrijpen zonder taal en kun je dingen leren zonder taal? Ook gaan ze aan de slag met opdrachten, zoals: Stel je voor dat je morgen nog maar 25 woorden kent en zelf mag kiezen welke, welke woorden zou je dan selecteren? Verder gaan de leerlingen aan de slag met taalspelletjes en geheimtaal en gaan daar ook over filosoferen. De tweede module die de leerlingen gaan volgen is 'Stofeigenschappen'. Wat zijn stoffen? Welke stoffen zijn er allemaal? Welke eigenschappen hebben deze? Bij de practica leren ze de dichtheid bepalen van een stof, stoffen herkennen en zelf lijm maken.


Woordweb

Na deze informatie maakten de leerlingen in groepjes een woordweb met het woord 'taal' en één met 'filosofie'. Deze presenteerden zij aan elkaar en uiteindelijk gaven ze samen antwoord op de vraag: wat is taalfilosofie? Nadenken over taal. Als afsluiting hebben ze nog een taalspelletje gedaan en toen was de tijd alweer om. Alle betrokkenen kunnen terugkijken op een fijne startbijeenkomst.