Wethouder Jeanet van der Laan hoopt woordvoerder onderwijs en sport te worden voor D66. | Foto: Sven van der Vlugt
Wethouder Jeanet van der Laan hoopt woordvoerder onderwijs en sport te worden voor D66. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Op weg naar de Tweede Kamer

Politiek n Met de bekendmaking van de D66-conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 werd duidelijk dat wethouder Jeanet van der Laan de lokale politiek waarschijnlijk zal verlaten voor de landelijke. Ze staat namelijk op een zeer verkiesbare 8e plek, waarmee de kans heel groot is dat ze naar Den Haag vertrekt.

De Lisser D66-fractie reageerde direct op het nieuws. "Bestuur en gemeenteraadsfractie van D66 Lisse zijn bijzonder trots op deze eervolle kandidaatstelling van onze wethouder. Haar vertrek zien we als een groot verlies voor de afdeling, maar we gunnen haar deze nieuwe uitdaging van harte. Wij wensen haar heel veel succes in de komende verkiezingscampagne", zo stelt voorzitter van de D66-fractie Adri de Roon in een verklaring.

Van der Laan geeft de redactie aan erg blij met het nieuws te zijn. "Het is een eer om op plek 8 voor D66 te staan. Het was wel een verrassing waar ons gezin heel enthousiast op reageerde. De steun van mijn familie is in alles heel belangrijk voor me. Het is ook een spannende tijd, omdat je niet weet wat erop je afkomt. Het allerbelangrijkste nu is dat ik wethouder ben in Lisse en dat werk gaat door en voor. Daar ben ik heel duidelijk in. Daarnaast zal ik campagne-activiteiten voor D66 hebben, waarin ik me richt op mijn twee passies: onderwijs en sport. En na de verkiezingen in maart weten we pas meer!"

Zelf houdt ze dus nog een slag om de arm. Van der Laan stond bij de verkiezingen in 2017 nog op de 32e plaats in de lijst van D66 en maakt nu dus een flinke sprong voorwaarts. In een interview met het AD geeft ze aan dat ze woordvoerder onderwijs en sport hoopt te worden. Geen verrassing gezien haar verleden als ex-international van het Nederlands vrouwenvoetbalteam en haar vorige baan als docent aan het Fioretti College.

Op haar 15e merkte Van der Laan dat het belangrijk is je stem te laten horen. Ze speelde in een jongensteam bij FC Lisse en werd met die ploeg kampioen. Zij mocht echter niet promoveren, want volgens de KNVB hadden meisjes geen perspectief in het voorportaal opleiding betaald voetbal. Totale onzin en discriminatie, oordeelde Van der Laan, die deze boodschap in een speech tegenover de voetbalbond uitte. Kort daarop gaf die alsnog toestemming.