Afbeelding
Foto: pr

Geen terrassenbelasting voor horeca in Lisse

coronacrisis n Horecaondernemers in Lisse betalen als het aan burgemeester en wethouders ligt in 2020 geen precariobelasting voor de terrassen. Het college wil de horeca daarmee tijdens de nu economisch zware tijden een extra steuntje in de rug geven.

Met de kwijtschelding is een bedrag van € 10.000,- gemoeid. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel. “De coronacrisis treft de horecaondernemers ook in Lisse hard”, aldus wethouder Kees van der Zwet. “Veel bedrijven worden hierdoor hard geraakt en dat is niet alleen zwaar in de bedrijfsvoering, maar ook in het persoonlijk leven van de ondernemers hakt dit er zwaar in. De tijdelijke sluiting in het voorjaar was al dramatisch, maar de sluiting sinds 14 oktober raakt de branche opnieuw hard.”

De gemeente is de ondernemers deze zomer al tegemoetgekomen in het verruimen van de terrassen en aanpassingen in de buitenruimte. Om de precariobelasting voor 2020 niet op te leggen, moet de gemeenteraad de belastingverordening 2020 met terugwerkende kracht aanpassen. Naar verwachting wordt dit onderwerp in december door de gemeenteraad behandeld.


De weg op met de juiste bandenspanning

REGIO n Het actieteam van 'Band op Spanning' heeft de afgelopen periode in Lisse, Sassenheim, Noordwijk en Noordwijkerhout automobilisten voorzien van de juiste bandenspanning.

Autobanden verliezen altijd langzaam een beetje lucht, zo'n 2 tot 3% per maand. Banden die niet goed op spanning zijn, zorgen voor een hoger brandstofverbruik, meer uitstoot, een snellere slijtage van de banden en zijn bovendien ook nog eens minder veilig op de weg. Tijdens de actiedagen in de dorpen kon men ter plekke de banden laten controleren en waar nodig bij laten pompen. Het team van Band op Spanning maakte daarna direct inzichtelijk hoeveel je het komende kwartaal bespaart met dat beetje extra lucht. In de gemeenten Lisse, Teylingen en Noordwijk werden in totaal zo'n 350 auto's gecontroleerd. Slechts bij 1 op de 10 auto's was de bandenspanning op orde en bij 28 bleek er zelfs sprake van een lekke band. De overige 90% is ter plekke opgepompt. Hiermee besparen ze de komende drie maanden gezamenlijk € 8000,- aan brandstof en 7000 kg CO2-uitstoot. De gemiddelde besparing per bestuurder komt neer op zo'n € 20 per kwartaal. De Groene Uitdaging doneert voor iedere auto die heeft meegedaan € 1,- voor het aanplanten van bomen. Zie ook: www.degroeneuitdaging.nl/bandenspanning.