De net gestarte grondstofcoaches van de afvalinzamelaar Meerlanden plakken de stickers op de containers. | Foto: pr.
De net gestarte grondstofcoaches van de afvalinzamelaar Meerlanden plakken de stickers op de containers. | Foto: pr. Foto:

Opfrisbeurt voor afvalcontainers

Hillegom n De containers voor glas en papier kregen vorige week een opknapbeurt.

Ze hebben een sticker met wat er in de container mag en aan de kleur kun je zien welk afval in de container kan. Blauw is voor papier, geel is voor glas. De containers zijn gekleurd in lijn met de andere ondergrondse containers die begin 2021 in Hillegom komen voor GFT (met groene accenten) en restafval (grijs).

Vanaf 1 januari 2021 gaat het nieuwe afvalbeleid in Hillegom van start. De gemeente heeft hier al veel over gecommuniceerd de afgelopen tijd en blijft dit volop doen. Er is onder andere een brief naar alle inwoners verstuurd deze week. Het doel van het beleid is om zo veel mogelijk afval te verwerken tot nieuwe producten. Hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe meer grondstof dit oplevert. Dit is beter voor het milieu en bespaart kosten.


De gemeente laat weten dat inwoners van Hillegom een beroep op de grondstofcoaches mag doen voor advies over beter scheiden van huishoudelijk afval. Ze zijn bereikbaar via 0297-381717.


HLT uitdaging matcht duurzame mondkapjes voor zes stichtingen

regio n Vertegenwoordigers van de stichtingen Fietsmaatjes Hillegom/Lisse, Vrienden van oud Hillegom, Volksuniversiteit Lisse, Volksuniversiteit Hillegom, Fietsmaatjes Teylingen en Blijles Bollenstreek waren bijeen.

Op gepaste afstand zagen zijn elkaar bij de Maregroep in Voorhout om per organisatie een pakketje mondkapjes in ontvangst te nemen. De variatie aan vrijwilligerswerk die de stichtingen bieden dragen bij aan betekenisvolle ontmoeting, beweging en ontplooiing en het kunnen blijven omzien naar elkaar. Juist nu, in de coronacrisis met (sociale)restricties is dat van groot belang om eenzaamheid en isolatie te voorkomen. De Maregroep heeft intern een naaiatelier opgezet met als eerste concrete product de wasbare mondkapjes en bewaarzakjes. Als maatschappelijk betrokken partner van de HLT Uitdaging bood de Maregroep aan om ruim 200 mondkapjes beschikbaar te stellen aan verenigingen of stichtingen die zich vrijwillig inzetten voor anderen. Hiermee draagt de match bij aan mogelijkheden voor de vrijwilligers om toch op veilige en verantwoorde wijze contact te kunnen houden met mensen en hiermee hun mooie werk voort te kunnen zetten.