Afbeelding
Foto: YouTube

Tyren Kroos (20) uit Lisse debuteert als profrugbyspeler bij Franse club

Lisse n Een langgekoesterde droom van rugbyspeler Tyren Kroos uit Lisse is eindelijk uitgekomen: vorige week zaterdag maakte hij in Frankrijk zijn professionele rugbydebuut bij zijn club AGEN, in de thuiswedstrijd tegen Lyon. En al verloor de thuisploeg met 16-19, de kritische Franse pers was lovend over Kroos.

Kroos is volgens Rugbyclub The Bassets in Sassenheim pas de 3de profspeler die in het buitenland aan de slag gaat. Slechts 2 landgenoten gingen hem voor: Tim Visser en Zeno Kieft waren in het verleden ook actief in een loodzware Europese competitie, maar Kroos die het als 20-jarige zo ver schopt is zeker buiten alle proporties. De jonge Lisser begon op zijn 6de jaar bij The Bassets en daar viel zijn talent direct op. Zijn atletische loopvermogen en spelinzicht verbaasden de trainers. De middelbareschooltijd doorliep Kroos in Den Haag waar school en rugby te combineren was en daar werd hij opgemerkt door twee Zuid-Afrikaanse talentjagers. Zij gaven hem de kans om in het rugbygekke Zuid-Afrika een interne rugbyopleiding te volgen. Kroos pakte die uitnodiging met beide handen aan en verhuisde moederziel alleen naar Durban. Op dat rugbyinternaat, waar een middeleeuws regime heerste, maakte de jonge Lisser een zware tijd door. Het leven in Zuid-Afrika was zo anders dan in Nederland. Kroos weet dan al dat hij na zijn opleiding terug zal gaan naar Europa om daar zijn profcarrière te starten.

Eenmaal terug in Nederland komen er uit Engeland en Frankrijk diverse clubs voorbij, waaronder Agen, een club die in de top 14 van de Franse rugbycompetitie uitkomt. Agen zag het met de Lisser wel zitten en gaf hem een contract voor twee seizoenen in hun belofteteam. Daar steekt de boomlange en 107 kilo wegende spierbundel met kop en schouders boven iedereen uit. En dan lacht het geluk Kroos toe. In de hoofdmacht van Agen vallen op de positie van Kroos blessures, waardoor hij naar voren schuift en bij het eerste team terechtkomt. Toen wist Kroos het zeker, hij zal speelminuten maken in het thuisduel tegen Lyon. Halverwege de 2e helft mocht hij invallen. Dit was voor hem een emotioneel moment, waarin 15 jaar trainen en doorzetten door zijn hoofd schoten. Zijn oude teammaatjes en trainers van The Bassets zijn trots dat hun oude teamgenoot het gered heeft.

(foto: archiefbeeld YouTubekanaal Tyren Kroos).