De achtstegroepers van diverse basisscholen uit de omgeving konden allerlei lesjes volgen bij hun instuif. | Foto: pr
De achtstegroepers van diverse basisscholen uit de omgeving konden allerlei lesjes volgen bij hun instuif. | Foto: pr Foto: pr

Instuif bij het Fioretti

Lisse n Woensdagmiddag hebben ruim vierhonderd kinderen uit groep 8 van diverse basisscholen uit de regio kennisgemaakt met het Fioretti College tijdens de jaarlijkse instuif.

Om te ervaren hoe het is op deze school volgden de leerlingen tijdens een normale dag drie uiteenlopende lesjes: van techniek, wiskunde en informatica tot muziek, aardrijkskunde en klassieke talen. Leerlingmentoren uit de derde en vierde klas namen de aankomende brugklassers enthousiast onder hun hoede en leidden hen trots door het mooie gebouw. Op het zonovergoten schoolplein aan de Sportlaan waren na afloop veel blije gezichten te zien en leuke verhalen te horen.


Fracties overwegend positief over woonprogramma Lisse

Lisse n De Lissese politiek is overwegend positief gestemd over het woonprogramma dat afgelopen donderdag werd besproken in de commissievergadering Ruimte en Infrastructuur. Hierin zet de gemeente vooral in op betaalbare woningen.

In Lisse worden tot 2030 zo'n 660 woningen gebouwd, waarvan 25 procent sociale huur en 35 procent woningen voor het middensegment. Vrijwel alle fracties pleitten voor meer hoogbouw, omdat in Lisse zelf de bouwgrond dun gezaaid is. Guus Mesman (PvdA) kon zich daar best in vinden, maar verwacht wel discussie over onder meer parkeergelegenheid, groen en speelvoorzieningen bij hoogbouw.

Jeannette Loos (CDA) gaf aan dat er voor iedereen die in Lisse wil blijven wonen, een woning zou moeten zijn. Ze sprak over een ambitieus woonprogramma, maar onderstreepte dat de gemeente hier wel actief mee aan de slag moet gaan. Bijvoorbeeld door met eigenaren van leegstaande panden te gaan praten over het realiseren van woningen. Volgens verantwoordelijk wethouder Jolanda Langeveld gebeurt dit al actief. Ze gaf aan dat met name scheefwonen een aandachtspunt is.

Bas van Riel (D66) vroeg zich af waarom het college ervoor kiest om sociale huurwoningen goedkoper te bouwen. Dit gaat volgens hem dan ten koste van de duurzaamheid. Dit werd later weerlegd door Langeveld. "We leveren niets in op duurzaamheid. We bouwen volgens de BENG-norm (bijna energieneutrale gebouwen, red.)." De wethouder was te spreken over een idee van Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) om een conferentie met eigenaren van leegstaande panden te houden. "Dat kan in deze tijd ook prima digitaal." Op 26 november stemt de gemeenteraad over het programma.