Hillegom, Lisse en Teylingen willen carbidschieten verbieden

HLT n Carbidschieten wordt, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, binnenkort verboden in Lisse. Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Hetzelfde is gebeurd in Hillegom en Teylingen.

Het college wil voorkomen dat carbidschieten in de plaats komt van vuurwerk, dat dit jaar geheel verboden is. Grootschalig gebruik van carbid kan mede door ondeskundig gebruik een grote gezondheidsschade opleveren.
Op 13 november besloot de landelijke overheid tot een eenmalig vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling 2020-2021. Het besluit werd genomen om extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en handhaving te voorkomen. Carbidschieten is juridisch gezien geen vuurwerk. Het is niet te voorspellen hoe populair het carbidschieten in Lisse kan worden, maar het blijkt dat de verkoop van carbid op nationaal niveau sinds de aankondiging van het vuurwerkverbod aanzienlijk is gestegen. "Met het verbod kunnen we optreden tegen gevaarlijke situaties”, aldus burgemeester Lies Spruit. "Daarnaast geeft het veel hinder voor de omgeving.”
Lisse kent geen grootschalige traditie in het carbidschieten. Er is bijvoorbeeld geen vereniging zoals in andere gemeenten die deze traditie levend houdt. Dat is mede de reden om het verbod in te stellen.


'Wegverbreding N207 brug te ver'

ingezonden n Van Ton van de Reep (Vereniging Behoud de Polders) en Kees van Broekhoven (Vereniging Milieudefensie Haarlem) ontving de redactie een ingezonden mail. De gehele tekst is te lezen op: www.dehillegommer.nl.

"Onlangs hebben het CDA en de VVD van de Haarlemmermeer een pakket aan maatregelen gepresenteerd om het verkeer rond de dubbeldorpen van de Ringvaart tussen de Bollenstreek en de Haarlemmermeer aan te pakken.


Het pakket is een combinatie van verkeermaatregelen o.a. door een extra oeververbinding inclusief toe leidende wegen tussen Lisserbroek en Lisse. Het terugdringen van het hoeveelheid doorgaand verkeer over de Lisser-, Hillegommer- en Bennebroekerbrug door een (spits)verbod in te stellen voor doorgaand verkeer. Het verdubbelen van de Elsbroekerbrug in de N207. Het verbeteren van de busverbindingen/HOV en de aanleg van snelfietsroutes, als alternatief voor het autoverkeer.

Milieudefensie Haarlem en Vereniging Behoud de Polders Hillegom vinden dat de indieners verouderde ideeën hebben.


Het door ontwikkelen van het OV/HOV, en ook het stimuleren van het gebruik van het OV/HOV en de aanleg van snelfietsroutes moet prioriteit hebben om het autogebruik te ontmoedigen. Thuiswerken is een goed alternatief om het woon-werkverkeer te doen afnemen. Bovendien moeten er voldoende buurtvoorzieningen in de dubbeldorpen aanwezig zijn. Deze milieuvriendelijke maatregelen dragen bij aan CO2- en stikstofreductie. Het voorstel gaat volledig voorbij aan de komst van het rekeningrijden, dat in veel landelijke verkiezingsprogramma’s, van links tot rechts, is opgenomen. Daarmee ontstaan mogelijkheden om het spitsverkeer te verminderen en het autogebruik te sturen. Het is niet meer van deze tijd om deze ontwikkeling volledig te negeren.

De N&M organisaties zijn tegen de extra oeverbinding tussen Lisserbroek en Lisse, omdat dit leidt tot de aanleg van extra asfalt. Bovendien zijn ze tegen de verdubbeling van de Elsbroekerbrug en de N207 van Hillegom. De weg- en brugverbreding wordt geopperd om een (spits)verbod in te stellen voor de Hillegommer- en Lisserbrug. Maar deze maatregel biedt geen enkele oplossing voor de verkeersafwikkeling in de spitsuren op de Leidsestraat in Hillegom.

Wat deze plannen extra wrang maakt is dat de Elsbroekerpolder nog maar 14 jaar geleden is aangewezen en ingericht als compensatie voor verloren natuurgebied door de HSL Schiphol-Antwerpen."

Daar willen de indieners dan nu weer een stuk van af pakken voor de N207 brug- en wegverbreding. Het kan toch niet dat compensatienatuur voor het ene infraproject weer kapot gemaakt wordt voor het andere.

De voorstellen zullen ten koste gaan van de grutto en andere beschermde vogelsoorten.

De Elsbroekerpolder is intussen uitgegroeid tot een van de beste broedgebieden van weidevogels per hectare in Zuid-Holland. Onlangs kwam SOVON Vogelonderzoek Nederland met zeer verontrustende cijfers dat de boerenlandvogels sinds 1990 met maar liefst 70% zijn afgenomen. Vooral weidevogels zoals de grutto en tureluur worden met uitsterven bedreigd, maar ook soorten zoals de scholekster en wulp gaan snel achteruit."