Burgemeester Spruit en Henk Schaap. | Foto: pr
Burgemeester Spruit en Henk Schaap. | Foto: pr Foto: pr

Exemplaar ‘Sporen van Six in Lisse’ voor Spruit

Lisse n Burgemeester Lies Spruit heeft maandagmiddag een exemplaar van het boek ‘Sporen van Six in Lisse’ in ontvangst genomen. Zij kreeg dit in het gemeentehuis overhandigd door Henk Schaap van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” (VOL).

Het boek bevat een verdiepende studie naar het leven van drie generaties Pieter Six in en rond Lisse. Het onderzoek naar deze geschiedenis heeft drie jaar geduurd. De Nederlandse familie Six behoorde eeuwenlang tot de elite van de maatschappij. Over de verschillende generaties Jan Six is veel geschreven, maar over de drie generaties Pieter Six is weinig bekend. Wie waren zij en welke sporen hebben zij achtergelaten? In het nieuwe boek worden deze vragen gedocumenteerd beantwoord. De generaties Pieter Six maakten deel uit van het vroedschap Amsterdam, werden advocaat, burgemeester en bewindvoerder van de VOC. De drie generaties hadden een hofstede met landerijen in Lisse en dat verrijkten zij in 1662 met de aankoop van het Keukenduin. "Het is buitengewoon boeiend om over de generaties Pieter Six te lezen”, aldus burgemeester Lies Spruit. "De sporen die zij in onze streek achterlieten zijn nu goed zichtbaar gemaakt. Ik ben trots en dankbaar voor het vele werk dat de onderzoekers van het projectteam van VOL hebben verricht.”


Geert Mak

Burgemeester Spruit was degene die in 2016, na een lezing van Geert Mak over zijn boek ‘De Levens van Jan Six', de aanzet gaf tot het onderzoek. Het resultaat in boekvorm is verschenen bij Uitgeverij Verloren. "Een prachtig boek dat nieuwe hoofdstukken toevoegt aan de rijke geschiedenis van Lisse.” Het boek ‘Sporen van Six in Lisse' kan besteld worden via de website: www.oudlisse.nl.