Raad stemt in met verbod op carbidschieten

Lisse n Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 november heeft de raad ingestemd met het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening om carbidschieten met oudjaar te kunnen verbieden.

Zestien raadsleden stemden in met het voorstel, alleen de fractieleden van de VVD stemden tegen, omdat volgens hen de APV zelf al voldoende mogelijkheden biedt om tegen carbidschieten op te treden. Voorafgaand aan de stemming hield CDA-raadslid Ben Lanser (CDA) nog een pleidooi om te bekijken of er door middel van regulering toch aan carbidschieten kon worden gedaan. Hij deed dit vooral uit naam van de Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek die een verbod niet zien zitten. De petitie 'Carbidschieten is een traditie in de Bollenstreek en mag niet verboden worden!' van de vriendengroepen Noordwijkerhout werd ruim 525 keer ondertekend, ook door mensen uit Lisse, betoogde Lanser.

Burgemeester Spruit gaf aan dat uit een inventarisatie niet was gebleken dat carbidschieten in Lisse populair is. Ze zegde Lanser toe dat het verbod alleen voor dit jaar geldt en dat volgend jaar wordt bekeken of met regulering carbidschieten wel toegestaan kan worden. Het CDA ging vervolgens ook akkoord.