Het schilderij van Jan Six. | Foto: Wikipedia
Het schilderij van Jan Six. | Foto: Wikipedia Foto: afb. Wikipedia, publiek domein

Films in de Kulturele Raad

Hillegom n De Kulturele Raad houdt iedere eerste donderdag van de maand een filmmiddag, speciaal voor ouderen.

Na het grote succes van de film Mi Vida op 3 december met Loes Luca in de hoofdrol, gaat deze film 10 december op herhaling.

De volgende film is Downton Abbey op 7 en 14 januari. Kaartjes van november, toen de film door de coronamaatregelen niet door kon gaan, blijven geldig. Daarnaast is er nog een aantal kaarten te koop.

De films starten steeds om 14.00 uur. Een kaartje kost 3,50 euro en dat is inclusief koffie of thee. Kaarten zijn te verkrijgen via www.scbh.nl of bij Tabakshop Frank Evers.

De organisatie zorgt voor een veilig bezoek met voldoende afstand tussen zitplaatsen, zodat iedereen optimaal kan genieten van de film.


Bekend schilderij van Rembrandt hing in Lisse

kunst n Uit het onderzoek van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" naar ‘Sporen van Six in Lisse’ kwam naar voren dat een schilderij van Rembrandt jarenlang in een hofstede aan de Achterweg in Lisse gehangen heeft. Het betreft het bekende portret van Jan Six uit 1654. In het boek dat verschenen is naar aanleiding van het onderzoek wordt verteld hoe dit schilderij in Lisse terecht kwam.

De familie Six behoorde tot de elite van Amsterdam. Zij verdiende veel geld in de lakenververij. Anna Wijmer was de weduwe van Jean Six. Zij kocht in 1640 een hofstede met landerijen in Lisse voor haar zoon Pieter Six. De hofstede bleef in bezit van drie generaties Pieter Six tot 1763.


Overlijden

Bij het overlijden van Pieter Six II blijkt de hofstede in Lisse vol te hangen met schilderijen, waaronder het portret van burgemeester Jan Six door Rembrandt.


Waarom hing het schilderij niet bij Jan Six II in Amsterdam?

In een akte van notaris Liebergen is een uitgebreide beschrijving opgenomen van de bezittingen van Pieter Six II. Uit de lijst van schilderijen blijkt dat Pieter Six II een verzamelaar was met een voorliefde voor de Italiaanse kunst. In zijn huis aan de Herengracht in Amsterdam hingen 31 schilderijen en in de hofstede in Lisse 20 schilderijen.


Portret uit 1654

In de opsomming van schilderijen in de hofstede in Lisse wordt het portret van burgemeester Jan Six I door Rembrandt genoemd. Dit betreft waarschijnlijk het bekende portret dat in 1654 geschilderd werd en nu nog steeds deel uitmaakt van de collectie Six. Dit roept wel de vraag op waarom het kapitale schilderij bij Pieter in zijn hofstede hing en niet bij neef Jan Six II in Amsterdam. In het zojuist verschenen boek ‘Sporen van Six in Lisse' wordt dit uitgebreid toegelicht. Het boek kan besteld worden via de website www.oudlisse.nl.