Via geldezels krijgen criminelen geld in handen. Een deel ervan krijgt de katvanger als beloning. | Foto: Pexels
Via geldezels krijgen criminelen geld in handen. Een deel ervan krijgt de katvanger als beloning. | Foto: Pexels Foto: Pixabay

Geldezels op Fioretti College

CRIMINALITEIT n Op het Fioretti College in Lisse en Hillegom zijn leerlingen als geldezel gebruikt door criminelen. Op aanraden van de politie heeft de school een brief gestuurd naar alle ouders om hiervoor te waarschuwen en het gesprek met hun kinderen over de gevaren en gevolgen van geldezel worden aan te gaan: het lijkt snel geld verdienen, maar is strafbaar.

Door Ruth Eppink

Een geldezel, ook wel money mule of katvanger genoemd, is een persoon die zijn bankrekening, pinpas en pincode laat misbruiken voor criminele doeleinden. Op de rekening wordt geld gestort, bijvoorbeeld verkregen via WhatsApp-fraude (Hi mam, ik heb een nieuw nummer, de oude kun je weggooien. Ik heb een probleempje met internetbankieren en moet heel snel een rekening betalen. Kun jij 500 euro voor me overmaken?). De geldezel pint dit bedrag na storting bij een pinautomaat en mag hiervan vaak een klein deel houden.

Rob de Kleijn, rector van het Fioretti College in Lisse, geeft aan dat er meerdere jongeren in Hillegom en Lisse als geldezel zijn gebruikt. "Het was ons eerst niet bekend of er leerlingen van ons daarbij betrokken zijn. Maar ik begrijp van de politie dat dit wel het geval is." Het zou in totaal om vijf leerlingen gaan. Om de ernst van de situatie te onderstrepen heeft de school op advies van de politie een brief naar alle ouders gestuurd. "En daarnaast is de brief ook behandeld in de mentorles", meldt De Kleijn.


Grote gevolgen

Het nieuws over de jonge katvangers haalde de landelijke media. Onder meer Hart van Nederland besteedde er aandacht aan. Een aantal leerlingen vertelde hoe ze waren benaderd om snel geld te verdienen, onder meer via Snapchat, maar het aanbod afsloegen. "Om op die manier misbruik te maken van een kwetsbare groep als jongeren, dat vind ik echt walgelijk", zo reageerde rector De Kleijn in het televisieprogramma.

Geldezels worden vrijwel altijd gepakt en dat kan grote gevolgen voor de toekomst hebben: een strafblad, blokkering van je rekening, terugbetalen van gestolen geld en vermelding op een zwarte lijst bij banken, waardoor je later bijvoorbeeld geen hypotheek kunt afsluiten.