Foto ter illustratie. Lissers in de bijstand krijgen van de gemeente een set wasbare mondkapjes. | Foto: Pixabay
Foto ter illustratie. Lissers in de bijstand krijgen van de gemeente een set wasbare mondkapjes. | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Gratis set wasbare mondkapjes voor huishoudens in de bijstand

Lisse n Lissese huishoudens met een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente gratis een setje mondkapjes. Jongeren tot 18 jaar die op het voorgezet onderwijs zitten of een mbo-opleiding volgen, kunnen gratis mondkapjes krijgen van Stichting Leergeld.

Sinds 1 december 2020 geldt in Nederland een mondkapjesplicht voor alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in alle openbare en overdekte ruimten. In winkels dus, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Wethouder Jolanda Langeveld: “Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan raken ons allemaal. Voor mensen die het toch al moeilijk hadden, zijn dit extra zware tijden. De kosten van mondkapjes zijn een extra financiële belasting voor inwoners met een laag inkomen. Wij willen niet dat mensen bezuinigen op hun gezondheid en veiligheid. Daarom hebben wij besloten alle inwoners met een bijstandsuitkering gratis mondkapjes te verstrekken. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit het armoedebudget van de gemeente.” In de setjes zitten vijf stoffen, wasbare mondkapjes. Deze setjes worden per minimahuishouden via de post verstuurd. Er zit een brief bij met instructies over het juiste gebruik. Vanaf 11 december vallen de pakketjes op de mat. Gratis mondkapjes voor jongeren kun je aanvragen bij Stichting Leergeld: info@leergeldleidenenomstreken.nl. Of bel in de ochtend naar 0252 – 278 308.


Reactie op interview met Achterhoeker Wildenbeest

Lisse n De redactie ontving een brief van mevrouw J. Stegeman-Cozijn, geboren in Lisse en tegenwoordig wonend in Hillegom. Het interview met Achterhoeker Gerrit Wildenbeest in week 50 wekte vele herinneringen aan haar eigen jeugd.

"Zo herkenbaar zoals hij vertelt over hoe zijn wereld er rond 1950 uitzag. Ik vertel graag even kort waarom dit voor mij zo herkenbaar is. Naast de Poelpolder ligt de oudere Rooversbroekpolder. En daar ben ik geboren. In 1932. Ik was dus al 18 jaar toen Gerrit werd geboren. En al denken misschien velen dat het westen van ons land een stapje vóór was ten opzichte van het oosten, was de toestand op mijn 20e precies zoals beschreven rond 1950 in de Achterhoek!"

Mevrouw noemt de mattenklopper die nog niet vervangen was door de stofzuiger, de wekelijkse teil met warm water als bad, de grammofoon in plaats van de radio en een zwengelpomp voor water in de keuken.

"Inderdaad geen elektriciteit, telefoon, waterleiding, riolering, om natuurlijk over tv nog maar niet te spreken. Er was geen straatverlichting. De weg naar school werd lopend tussen de weilanden afgelegd. Met koeien! En niet met kassen zoals nu. Er was echt wel een goeie, ouwe tijd!"