Afbeelding
Foto: pr

LAM museum herintroduceert De Kijktelefoon

Kunst n Na het internationale succes tijdens de lockdown in het voorjaar, is De Kijktelefoon van het LAM museum voor heel even terug. Een ouderwets een-op-een-telefoongesprek met het LAM museum.

Een verfrissend gesprek over kunst, over alledag en over hoe je ziet zonder te kijken. Een gesprek rondom kunst, zonder de kunst te zien. Directeur Sietske van Zanten: "De Kijktelefoon is het ideale cadeau voor iedereen die deze feestdagen behoefte heeft aan wat positieve energie. De Kijktelefoon is persoonlijk, vrolijk, verbindend en zet je verbeeldingskracht maximaal aan."

Het museum hoopt dat mensen De Kijktelefoon cadeau doen en daarmee een extra reden hebben om elkaar op een andere manier te spreken. ‘Een superwelkome afleiding. Ik ging daarna verkwikt verder met mijn activiteit.’ En: ‘Kan ik volgende week weer meedoen? Ik ben nog lang niet uitgepraat.’ Dat zeiden bellers over De Kijktelefoon van het LAM tijdens het voorjaar. Nadat de internationale website Artnet een lovende recensie (‘Illuminating chat’) schreef over de telefoonservice van het museum, kreeg het LAM aanvragen vanuit o.a. Pakistan, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. "Voor de collega’s was het ook een feestje", zegt Van Zanten. "Eindelijk konden onze Kijkcoaches weer doen waar ze zo goed in zijn; mensen op hun gemak stellen en gesprekken voeren rondom kunst."

De Kijktelefoon is leuk en inspirerend voor iedereen tussen de 7 en 107 jaar. Kennis van kunst is niet nodig. "Ken je dat, dat je een onverwacht gesprek met iemand hebt in de rij bij de kassa? Of een compliment krijgt van een voorbijganger? Het zijn de kleine, spontane dingen die het leven schwung geven en die veel mensen nu zo enorm missen. De Kijktelefoon heeft datzelfde effect." Een gesprek duurt tussen de 15 en 20 minuten. Je boekt De Kijktelefoon voor een ander of jezelf gemakkelijk via lamlisse.nl/kijktelefoon. Voor 7,50 euro zet een collega van het LAM museum je verbeeldingskracht aan. Voor wie de kosten op de een of andere manier een belemmering zijn, zijn er gesponsorde tickets. "We laten dat helemaal over aan de boeker. We hoeven geen reden en het gesprek is net zo leuk", aldus Van Zanten.