Oud Lisse-voorzitter Eric Prince met de huiseigenaren van Wagendwarsstraat 20. | Foto: pr
Oud Lisse-voorzitter Eric Prince met de huiseigenaren van Wagendwarsstraat 20. | Foto: pr Foto: pr

Vereniging "Oud Lisse" reikt Frits Treffers Penning uit

Lisse n Ter bevordering van het behoud van het erfgoed geeft Vereniging "Oud Lisse" positieve aandacht aan bewoners of eigenaren van panden van 75 jaar en ouder, die deze met zorg onderhouden of restaureren. Deze inspanning wordt gewaardeerd met een oorkonde en de Frits Treffers Penning.

Daar panden verschillen in bewoning, vorm en gebruik, maakt de cultuur-historische vereniging gebruik van de volgende categorieën:

1) Kleine beeldbepalende woonhuizen.

2) Markante gebouwen. Denk o.a. aan bedrijfs- of gemeentelijke en kerkelijke gebouwen.

3) Grote woonhuizen zoals bollenvilla’s, herenhuizen en villa’s.

De werkgroep Frits Treffers Penning heeft - na een grondig vooronderzoek - het pand van Sander en Jip Verheijen aan de Wagendwarsstraat 20 in Lisse aan het bestuur voorgedragen. Het betreft een pand uit categorie 1, de categorie die dit jaar aan de beurt is. Wat de werkgroep weer als eerste opviel is dat deze voormalige woning van kapper Degger met zoveel liefde goed is onderhouden.

Wat betreft de bouwkundige elementen valt het metselverband “Kruisverband“ in drie kleuren steen op, de balustrade op het dakniveau, de balkonafscheiding met drie pilasters en de veelkleurige geglazuurde siermetselwerken.

De uitreiking zou eerder dit jaar in de Vergulde Zwaan hebben plaatsgevonden als er geen sprake was geweest van corona. Het liep echter anders. Met de familie is een afspraak gemaakt om de Frits Treffers Penning en de oorkonde in de buitenlucht uit te reiken, middels een toelichting door de voorzitter van de Vereniging "Oud Lisse" Eric Prince, in het bijzijn van drie leden van de werkgroep: Chris Balkenende, Helmi Beijsens en Jos van Bourgondiën.

De Frits Treffers Penning behoort bij het betreffende pand te blijven, de oorkonde is voor de huidige eigenaren. De Penning is een mooi ontwerp van Frans en Truus van der Veld. Op de website van de Vereniging "Oud Lisse" wordt het pand dat de erepenning heeft gekregen nogmaals vermeld met meerdere detailfoto’s.

Bezoek voor meer informatie de website van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse", www.oudlisse.nl