Het boek van Werner van der Wolf. | Foto: pr
Het boek van Werner van der Wolf. | Foto: pr Foto: pr

Lisser tropenarts schrijft over ervaringen in Ethiopië

Lisse n Tropenarts Werner van der Wolf en zijn vrouw wonen sinds 2015 in Lisse, alhoewel ze het merendeel van de tijd in het buitenland proberen te zijn om de medemens daar te helpen. Dat doen ze met hun stichting 50deLuxe Foundation, waarmee een ziekenhuis in Noordoost-Oeganda wordt gerealiseerd.

Van 2013-2015 woonde Werner in Heerenveen om daar de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (Tropenarts) te kunnen gaan volgen. In het Tjongerschans deed hij een jaar chirurgie en spoedeisende hulp om daarna het tweede jaar in het Medisch Centrum Leeuwarden te doen. Daar deed hij een jaar zijn opleiding op de afdeling gynaecologie en verloskunde. In de jaren die volgden is hij als gespecialiseerd tropenarts op meerdere uitzendingen geweest, onder meer in Suriname, Kenia en Ethiopië.


Oorlogsgebied

Over dat laatste land heeft hij een boek geschreven, waar hij zo'n vier jaar mee bezig is geweest. "Maar dit verhaal verdient de aandacht. Wat de media veelal niet melden, zijn de verhalen die al jarenlang broeden. Zoals u misschien heeft gelezen is er oorlog in Ethiopië. En dat was er in 2016-2017, toen ik er met mijn vrouw was, ook al. Het is er eigenlijk al heel erg lang", zegt Werner.

Gambo! Een tropenarts in Ethiopië is het waargebeurde verhaal dat Werner van der Wolf en zijn vrouw in 2016-2017 meemaakten. Werner ging werken als enige arts op gynaecologie en verloskunde in een arm ruraal gebied op de bergflanken van Lephis Forest. Maar na een paar weken raakten zij verwikkeld in een burgeroorlog waarbij de omstandigheden steeds verder verslechterden. De wegen werden afgesloten, de elektriciteit en de wateraanvoer stopte en het hele ziekenhuis moest noodgedwongen dicht. Toch kwamen er oorlogsslachtoffers binnen met schotwonden en moesten er benen worden geamputeerd. Al deze gebeurtenissen kwamen in de afgelopen jaren vrijwel maandelijks voor, maar haalden het wereldwijde nieuws helaas niet. In Ethiopië gingen Werner en zijn vrouw op in het systeem; zij hadden moeite om het hoofd boven water te houden. In deze periode heeft Werner veel teruggedacht aan het veilige Heerenveen en dat het er eigenlijk allemaal maar goed geregeld was.


Bouw ziekenhuis

Het eerste boek van Werner van der Wolf is nu te koop als e-book op onder meer bol.com en Kobo.com. Ook is het als paperback te bestellen voor 22,50 euro via bol.com en via 50deluxefoundation@gmail.com. De opbrengsten gaan voor de volle 100 procent naar het Adakun Health Centre, het ziekenhuis dat hij samen met zijn vrouw en een groep enthousiaste vrijwilligers in Noordoost-Oeganda met stichting 50deLuxe Foundation bouwt. Hij is hier al mee begonnen in zijn periode dat hij in Heerenveen woonde. Kijk ook op www.50deluxefoundation.com. Als voorzitter van de stichting 50deLuxe Foundation geeft hij aan dat het boek eveneens een eerbetoon is aan het werk van de Nederlandse tropenartsen (arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde) die deze werkzaamheden al jaren doen en ook zullen blijven doen, onbaatzuchtig.