Een van de zalen in het LAM op Landgoed Keukenhof. | Foto: pr/Ronald Tilleman
Een van de zalen in het LAM op Landgoed Keukenhof. | Foto: pr/Ronald Tilleman Foto: Ronald Tilleman

LAM in de race voor belangrijke internationale museumprijs

Lisse n Het LAM (Lisser Art Museum) op Landgoed Keukenhof is genomineerd voor The European Museum of the Year Award.

Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een nieuw museum dat in de afgelopen drie jaar is geopend, maar ook bestaande musea kunnen meedingen. Dan moet er in de afgelopen drie jaar een grote renovatie, vernieuwing of verbouwing hebben plaatsgevonden. De lijst met 27 genomineerde musea bevat er nog twee uit Nederland: Naturalis en De Lakenhal, beide in Leiden. LAM-directeur Sietske van Zanten reageert op de website van het museum op het nieuws. "De nominatie is een prachtige erkenning voor ons innovatieve museumconcept waarbij niet de kunst maar de bezoeker centraal staat. Hier maken we met name niet-museumliefhebbers enthousiast met en vóór kunst."


Supermarktketen

Het LAM is ontstaan uit de VandenBroek Foundation die kunst toegankelijk wil maken voor een breed publiek.


Supermarkttelg Jan van den Broek verzamelde kunst rond het thema voedsel

Het is niet verwonderlijk dat het kunstaanbod in het LAM zich richt op eten, voedsel en consumptie, want de foundation heeft een directe link met supermarktketen Dirk van den Broek. Dirk van den Broek-supermarkttelg Jan van den Broek verzamelde een flinke collectie kunst rond het thema voedsel en dat is in het LAM te vinden.

In ongeveer drie kwartier maak je kennis met alle kunst. Bordjes met naam van de kunstenaar en uitleg over het object zijn er niet. Zonder tekstbordjes zie je meer, is de stelling van het LAM. Wil je wel meer weten, dan vertellen de kijkcoaches je er meer over. Je kunt ook gebruikmaken van extra informatie of een tour via je smartphone of tablet.Een bezoek aan het LAM is geschikt voor alle leeftijden. Momenteel is een bezoek aan het museum niet mogelijk, maar zodra dat weer kan kun je zoals altijd online een ticket met een tijdslot reserveren. De Museumkaart is er niet geldig. Wie naar het LAM wil, heeft wel de mogelijkheid gesponsorde tickets te bestellen, dan betaal je zelf niets.

Voor meer informatie, kijk op lamlisse.nl. Zie voor info over de European Museum of the Year Award (EMYA): europeanforum.museum/.


Het LAM is een museum zonder tekstbordjes