Afbeelding
Foto:

Wisseling van de wacht bij Fietsersbond

Hillegom n Na 18 jaar van overleg met en advies aan de gemeente Hillegom geeft Henk Huurneman de voorzittershamer van zijn werkgroep over aan twee opvolgers: Henk Nak en Josee van der Veer.

Zij maakten onlangs kennis met wethouder Karin Hoekstra. Er is veel veranderd in al die jaren: ooit vergaderde de wethouder Verkeer elke zes weken met onder meer de FB, politie, brandweer en Veilig Verkeer Nederland. Nadat het samengaan van HLT is de praktische uitvoering van verkeersvoorzieningen gescheiden van verkeersbeleid. Overleg werd daardoor een stuk lastiger. Het grootste succes van de FB afdeling Hillegom zijn de asfalt fietspaden van zuid naar noord. Ook adviezen over de vijf nieuwere rotondes hebben succes gehad, over een zesde – op de splitsing Leidsestraat/Olympiaweg – heeft de werkgroep meerdere keren geadviseerd, maar een besluit is er nog niet. Voor Huurnemans opvolgers valt er nog veel te doen: de gemeente ontwikkelt momenteel een mobiliteitsplan (iedere Hillegommer kan inspreken via een enquête), de Fietsersbond gaat daarover advies uitbrengen. Er ligt ook een voorstel om een fietsdoorsteek te realiseren van de Oosteindervaart naar de Bethlehemlaan en aan de orde gesteld dat de Wilhelminalaan veel te onveilig is voor fietsers. Genoemde enquête staat op op www.Hillegom.nl. Meer info via de mail: hillegom@fietsersbond.nl.


Hillegom afhankelijk van Leiden voor warmte

Hillegom n Of Hillegom gebruik kan maken van de aardwarmte uit Noordwijk en Katwijk, hangt af van wat Leiden gaat doen.

Op de grens van Noordwijk en Katwijk wordt het waarschijnlijk mogelijk om via geothermie aardwarmte te gebruiken voor het opwarmen van huizen. Die warmte zou via pijpleidingen ook getransporteerd kunnen worden naar Teylingen, Lisse en Hillegom. Maar dan moet Leiden, met haar enorme warmtebehoefte, wél kiezen om haar warmtebehoefte te halen uit de restwarmte van bedrijven uit Rotterdam. Wethouder Karin Hoekstra gaf donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan: "Als de restwarmte vanuit Rotterdam niet naar Leiden gaat, zal Leiden gebruik maken van de geothermie uit Noordwijk en Katwijk. Dan kan Hillegom daar geen gebruik van maken. Het is voor Hillegom daarom belangrijk, dat Leiden wel wordt aangesloten op de restwarmte van Rotterdam.'' | Bron: BO.