Afbeelding
Foto:

Het bos van de NOS

Het kan niet anders, deze column gaat over de rol van de NOS in de aanpak van de coronacrisis in Nederland. In het bijzonder de tv talkshows Op 1. Die besteden hier namelijk wel heel erg veel aandacht aan. Soms zinnig maar ook nog al eens onzinnig, bijvoorbeeld door feiten en meningen door elkaar te halen waardoor de kijker in verwarring raakt. Zoals die keer in talkshow Op 1, toen twee Tweede Kamerleden van Forum voor Democratie alle ruimte kregen om onzin uit te kramen zonder weerwoord van de interviewers. Voer voor extremistische en gewelddadige oproerkraaiers die zich tussen goedbedoelende demonstranten nestelen om zo coronamaatregelen van de overheid hardhandig te kunnen ondermijnen. De normale kijkers werden zo het donkere bos in gestuurd. Welk bos? Het bos van de NOS. De publieke omroep die voor hun bestaansrecht een eigen levensovertuiging en gezicht moet laten zien. Zodat ze hun zendtijd kunnen behouden. Ledenaantallen en kijkcijfers, daar draait het om, ook bij de publieke Omroep.

Neem de talkshows van Op 1 op tv waar overigens uitzendingen van wisselende kwaliteit zijn te zien. Elke avond mag een andere omroep een talkshow Op 1 invullen en hun gasten uitnodigen. Interessant natuurlijk met Tweede Kamerverkiezingen in zicht. Coronabeperkingen verhinderen nu eenmaal direct contact van politici met de kiezers. Ze moeten het doen met communicatie via beeldschermen, sociale media, of die tv talkshows om de kiezer te verleiden. Vandaar een uitzondering van de avondklok voor gasten van de tv talkshows? Tot de verkiezingen zullen die talkshows van groot belang worden voor politici. Een strijd om de gunst van de kiezer in het partijbelang. Met haastige ‘oneliners’ (holle kreten) over de puinhoop van de corona vaccinatieaanpak en de ‘zalvende steekwoorden’ ter verdediging van die aanpak. Begrijpelijk, maar in het belang van ons land? “Macht en tegenmacht”, zoals CDA-er Pieter Omtzigt opmerkte in het Tweede Kamer debat over de Kinderopvangtoeslagen. “Macht en tegenmacht” tussen volksvertegenwoordiging en regering, coalitiepartijen en oppositiepartijen politieke partijen van links tot rechts. Principiële opvattingen over de wereld na corona, over de terugkeer naar het oude, betere of nieuwe normaal? Een omvangrijke en ingewikkelde politieke uitdaging voor de toekomst. En dat ook nog eens tijdens een gezondheidscrisis die nog lang niet voorbij is. Een bredere crisis overigens, die vraagt om verbinding en samenwerking in plaats van scherpe retoriek en polarisatie. De oproep “Samen krijgen we corona onder controle” is immers nog steeds van kracht, in alle geraakte sectoren.

De gebruikelijke (partij)politieke opwinding in de aanloop naar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen staat haaks op de behoefte van dit moment aan een verstandige en doortastende gezamenlijke aanpak van de nog voortdurende coronacrisis met zo een brede impact op alles en iedereen in de samenleving.

Dus, ophouden met praten en klagen, maar verantwoordelijkheid dragen en doen wat nodig is. Op korte termijn de coronacrisis onder controle krijgen en werken aan het herstel van de enorme schade die is ontstaan in allerlei sectoren. Dus politici met verkiezingskoorts: stel tv takshows niet meer op één want ‘praatjes vullen geen gaatjes’. Stuur de kiezer niet het bos van de NOS in.