De bloemen die bij het monument werden neergelegd. | Tekst&foto: Ruth Eppink
De bloemen die bij het monument werden neergelegd. | Tekst&foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Rustig weekend na avondklok

Lisse n De eerste dagen met een avondklok zitten erop. Het weekend is in Lisse erg rustig verlopen, meldt de gemeente. Toch was er ook hier protest tegen de invoering van de maatregel, maar dit gebeurde vreedzaam. Onbekenden legden bloemen bij het Monument voor de Gevallenen aan de Oranjelaan

De avondklok moet onder meer een einde maken aan het samenkomen van jongeren op schoolpleinen en het Keukenhofbos. De wijkagenten in Lisse hebben de afgelopen tijd al vaker groepen jongeren aangesproken die daar 's avonds graag samen chillen. De avondklokmaatregel is niet onomstreden. Dat er flink gereld is in diverse grote steden, zal niemand zijn ontgaan. De vraag is of dat echt demonstranten zijn die zich tegen de avondklok keren of personen die uit zijn op vernielingen. In Lisse is hier op een vreedzame manier wel aandacht voor gevraagd. Bij het Monument voor de Gevallenen zijn bloemen en een exemplaar van 'Gezond verstand' neergelegd, een krant die in het eerste nummer liet weten dat de coronavirusuitbraak ‘een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen’ is. Daarna zouden de bloemenleggers een tocht richting het Vierkant hebben gemaakt.

Met name het leggen van bloemen bij het monument is vele inwoners in het verkeerde keelgat geschoten, zo bleek op de Facebookpagina Je bent ook Lisser als.... "Ongelooflijk respectloos dat ze hier ons oorlogsgedenkteken voor gebruiken. De jaren 40-45 waren toch wel wat anders dan de vrijheden die we nu moeten inleveren." en "Prijs jezelf gelukkig dat je in Nederland woont, een van de meest vrije landen ter wereld. Waar geen communistische tiran voor jou bepaalt wat je moet denken, vinden en voelen. Deze avondklok heeft niks te maken met ontneming van vrijheid of onderdrukking. Het is een tijdelijke maatregel met een duidelijk doel." Tegengeluiden zijn er ook: "Met de terugkomst van de avondklok is dit de eerste stap richting onderdrukking en het einde van onze vrijheid. Het is goed dat hierbij wordt stilgestaan bij een vrijheidsbeeld."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Lisse is het eerste weekend met de avondklok rustig verlopen. Van een protest bij het Monument voor de Gevallenen was de gemeente niets bekend.