Plan om onrust rond oneigenlijk gebruik bollengrond op te lossen

REGIO n De stichting ‘Waarom Weg’ behartigt de belangen van vele eigenaren en huurders van paardenlandjes, volkstuintjes, hakhoutbosjes, boomgaarden etc. Onder haar achterban is grote onrust ontstaan als gevolg van het handhaven door de vijf Duin- en Bollenstreekgemeenten op ‘oneigenlijk gebruik’ van bollengrond. Om aan die onrust een einde te maken, heeft de stichting een plan gepresenteerd.

Haar oplossing is niet om het huidige oneigenlijke gebruik van bollengrond te legaliseren. Dat zou namelijk planologische onttrekking betekenen en daardoor zou het in de ISG gewenste areaal van 2625 hectare juist verminderen. Door beleidsmakers wordt dat als onwenselijk gezien. Een tijdelijke ontheffing ziet de stichting ook niet als oplossing.


Plan

"Wij staan voor een simpele, snelle, goedkope en vooral structurele oplossing voor het probleem, dat gedurende lange tijd van door-de-vingers-zien is ontstaan. Onze oplossing is het middels een ‘Generaal Pardon’ officieel mogelijk maken van het huidige gebruik van alle geïnventariseerde locaties met als peildatum 1 januari 2021. Dit is mogelijk door het ‘verruimde gebruik’ via een markering aan de huidige locatiebestemming toe te voegen. Vervolgens een specificatie van die markering in de legenda van het bestemmings- of omgevingsplan toe te voegen."

De oplossing 'Waarom Weg' ter behoud van dierenlandjes, volkstuinen, hakhoutbosjes, privétuinen en boomgaarden etc. omvat het volgende:

• Direct het handhaafproces stoppen in aanloop naar het besluit tot verruiming van de gebruiksmogelijkheden. Hierdoor gaat de grond juist niet verloren voor eventuele toekomstige bollenteelt. Toekomstige eigenaren kunnen het namelijk altijd weer in oude staat terugbrengen om er bijvoorbeeld bollen op te kweken.

• De vijf Duin- en Bollenstreekgemeenten respecteren de bestaande gebruikssituaties volgens onder meer de gemaakte inventarisaties met betrekking tot het handhaafproject (peildatum 1 januari 2021). Deze locaties en de mogelijk nog in kaart te brengen locaties (bijv. via gemeentelijke oproep) vormen de 0-meting en krijgen structureel toestemming voor het huidige gebruik via de markering in bestemmings- of omgevingsplannen.

• Deze locaties komen in aanmerking voor een 'generaal pardon'.

• Reeds gehandhaafde locaties mogen eenmalig gebruikmaken van het ‘generaal pardon' en de locaties terugbrengen naar de situatie zoals die was van vóór het handhaven.

• Nadat nieuw beleid is geformuleerd (met inspraak van betrokkenen), alle geïnventariseerde locaties te onderwerpen aan een zgn. ‘groene toets'. Dat wil zeggen dat er vanuit de gemeenten eisen kunnen worden gesteld aan landschappelijke inpassing door streekgebonden beplanting (bomen en struiken). Dit laatste wordt zelfs middels subsidies gepropageerd. Na het doorstaan van de toets dient het gebruik van de locatie geformaliseerd te worden in de geldende bestemmings- en/of omgevingsplannen. Om de kosten laag te houden opteren wij ervoor om dit per gemeente collectief te doen via een ‘veegplan'. Elders in Nederland zijn genoeg voorbeelden van ‘veegplannen' te vinden.

• Wij pleiten bij de ruimere gebruiksmogelijkheden voor een landschappelijke ‘groene' inpassing. Niet klakkeloos alles toestaan maar met realistische ‘groene voorwaarden' de ‘groene parels' structureel te behouden.

• Wanneer het huidige gebruik op de percelen officieel mogelijk is, zullen de eigenaren/huurders bereid zijn om in deze locaties te investeren. Een eventueel beeld van verrommeling is dan van de baan.

De ISG-2016 propageert een divers en heterogener landschap. Dat onderschrijven wij. Maar wij vinden het ongepast om burgers, die dat landschap nu juist bewerkstelligen en onderhouden (voor eigen rekening), het tarief voor bollengrondcompensatie te laten betalen (dus nog eens extra te belasten). Met dit voorstel bieden wij een passende oplossing voor deze slepende kwestie. Wij vertrouwen erop dat de lokale politiek ervoor zal kiezen om deze kwestie spoedig tot een goed einde te brengen en onze oplossing zal overnemen."