Digitale infoavond over Knarrenhof

wonen n De gemeente Lisse houdt in samenwerking met Stichting Knarrenhof op woensdag 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur online een informatieavond over de plannen voor een Knarrenhof in Lisse.

Door Ruth Eppink

Wie zich vooraf aanmeldt, kan via een link deelnemen aan deze avond, die in eerste instantie al gepland was voor april 2020. Maar toen brak de coronacrisis uit. "Inmiddels werken we steeds meer digitaal en zien we dat vergaderingen en bijeenkomsten prima op die manier kunnen plaatsvinden. Daar komt bij dat je voor een online-bijeenkomst de deur niet uit hoeft, maar gewoon veilig vanuit je huiskamer meekijkt via je laptop, tablet of computer", zegt wethouder Jolanda Langeveld. "Vandaar dat we besloten hebben om deze informatiebijeenkomst digitaal te doen, zodat we toch verder kunnen met de plannen voor een Knarrenhof in Lisse. Wij willen een woongemeente zijn voor iedereen. Levensloopbestendig wonen maakt deel uit van onze visie."


Wat is een Knarrenhof?

Knarrenhof is een woonconcept dat wordt vormgegeven door de bewoners die er gaan wonen. "Het concept is gebaseerd op de hofjes wonen van vroeger. Samen een actieve gemeenschap vormen staat hierbij centraal. De bewoners staan open voor burenhulp, het vormen van een community en nemen met elkaar de tijd en verantwoordelijk om het hof te realiseren en te beheren. Elk hof is anders, maar een gezamenlijk hofhuis en tuin ontbreken niet. De toekomstige bewoners ontwikkelen hun eigen woning en woonomgeving middels collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Stichting Knarrenhof heeft een werkwijze om samen met de bewoners dit ontwikkeltraject te doorlopen", legt Sophieke Klaver van de landelijke Stichting Knarrenhof uit.

Langeveld: "In september 2019 ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het initiatiefvoorstel van de PvdA-fractie voor een Knarrenhof in Lisse. Een volgende stap is het peilen van de interesse onder de inwoners. De informatieavond op 31 maart is daar de aftrap van. Daarnaast zullen we onder meer via een enquĂȘte kijken hoe het met de belangstelling zit."

Tijdens de informatieavond geeft een afgevaardigde van Stichting Knarrenhof uitleg over het concept en krijgen kijkers onder meer via filmpjes zicht op hofjes die inmiddels gerealiseerd zijn. "Dan wordt het voor veel mensen wat concreter. We zouden graag een tour langs een aantal Knarrenhofjes doen, net zoals we dat destijds met belangstellenden voor een Tiny House hebben gedaan. Dat zit er door de coronamaatregelen nu niet in, maar wie weet kan dat in een later stadium nog", zegt Langeveld.

Wie de informatieavond op 31 maart online wil bijwonen via computer, tablet of smartphone moet zich van tevoren aanmelden via lisse.nl/knarrenhof. Een aantal dagen voor de bijeenkomst ontvangt men een mail met een link en verdere instructies over de online-bijeenkomst. Meer info is ook te vinden via lisse.nl/knarrenhof.