Afbeelding
Foto:

Geld en ook verduurzamen?

Duurzaam n Iedereen wil natuurlijk een comfortabele en warme woning, en tegelijkertijd een lage energierekening. Maar, hoe krijg je dat nu voor elkaar? Wat heb je daarvoor nodig?

Dat verschilt per persoon en per woning. Eén ding is duidelijk: zorgen dat de warmte in je huis blijft is essentieel. Dit kan door de woning (beter) te isoleren. Het verder terugdringen van je energieverbruik doe je door bewust om te gaan met warmte en elektriciteit. Om dit voor elkaar te krijgen kun je grote en kleine investeringen in je huis doen. Lees lees je wat jij kunt doen en wat voor jou de beste en meest rendabele oplossing kan zijn.

Wat kan ik doen?

Iedere woning is anders: hoe de woning gebouwd is en in welke periode. Iedere woning vraagt dus om een eigen aanpak. Wat de beste aanpak voor jouw woning is ontdek je door een energiescan van jouw woning te laten uitvoeren. Meld je daarom nu aan voor energiescan van jouw woning bij www.duurzaambouwkloket.nl of de website van de gemeente.

Op tijd

Misschien sta je wel op het punt om een huis te kopen of te renoveren. Dit is hét moment om na te denken over energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld vloer-, gevel- en/of dakisolatie, of het vervangen van kozijnen en het plaatsen van isolerend glas. Maar ook zonnepanelen kunnen bijdragen aan de verduurzaming van jouw woning. Dit kunnen aanpassingen zijn waar heel wat kosten bij komen
kijken.

Subsidie

Heb je duurzame verbouwplannen? Bekijk dan de subsidiechecker op www.duurzaambouwloket.nl of het mogelijk is om subsidie aan te vragen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een subsidie van 30% bij het uitvoeren van 2 isolerende maatregelen. Ook kun je de btw terugvragen bij het installeren van zonnepanelen. Heb je al eerder een energiescan aangevraagd en een maatregel daarvan uitgevoerd? Dan kan je hiervoor nog eens € 250,- subsidie ontvangen.

Bouwloket

Daarnaast geeft het Duurzaam Bouwloket informatie over de voor- en nadelen van lenen ten opzichte van het gebruiken van je eigen spaargeld. Wil je voor één van deze grote investeringen liever geld lenen dan eigen geld gebruiken? De gemeente biedt de mogelijkheid om dit tegen een gunstige regeling te doen met een lage rente. Maar je kunt ook kijken wat de mogelijkheden zijn bij jouw eigen bank of hypotheekverstrekker.

Grote en kleine maatregelen

Naast het doen van grote investeringen, kan energie besparen heel simpel zijn zonder dat het je veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, op een lagere temperatuur wassen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite.

Energierekening

En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening! Ook het aanbrengen van een slimme thermostaat, tochtstrips, isolatiefolie of een brievenbusborstel zijn kleine maatregelen die een grote invloed kunnen hebben op het energieverbruik.


(Kijk op de website www.duurzaambouwloket.nl voor de mogelijkheden en voorwaarden van subsidies, energiescan en duurzaamheidslening.)