Het Jeugdfonds betaalt de contributie van sportclub of culturele instelling voor kinderen uit arme gezinnen. | Foto: pr
Het Jeugdfonds betaalt de contributie van sportclub of culturele instelling voor kinderen uit arme gezinnen. | Foto: pr Foto: pr

Jeugdfonds juist nu hard nodig

HULP n Het Jeugdfonds Sport & Cultuur verwacht - op basis van berekeningen van het Sociaal en Cultureel Planbureau - dat de coronacrisis leidt tot een toename van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Dat betekent dat ook steeds meer ouders het lidmaatschap van de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer kunnen betalen. En dat terwijl kinderen die thuis te maken hebben met financiële stress juist nu zoveel baat hebben bij een uitlaatklep.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat ook deze kinderen mee kunnen blijven doen aan sport en cultuur binnen de gemeente. In de onlangs gelanceerde campagne ‘Elk Kind Kan!’ wil het fonds leerkrachten, gymdocenten en andere medewerkers in het basisonderwijs bewustmaken van de hulp die het fonds kan bieden. Geldzorgen hoeven geen drempel te zijn voor ouders.

Elk Kind Kan

Het belang van samen voetballen, turnen, dansen of muziek maken voor kinderen is het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis extra duidelijk geworden. Toch schiet dit er door de maatregelen sneller bij in. Uit recente cijfers van NOC*NSF blijkt dat 67 procent van de kinderen minder sport en beweegt sinds de invoering van de tweede lockdown. Gelukkig zijn buitensporten zoals voetbal, hockey en atletiek mogelijk en sinds kort mogen kinderen weer naar zwemles. Maar ook nu er weer wat meer mag en kan, is sport en cultuur niet voor ieder kind een gegeven. Dat mag én hoeft niet zo te zijn, vindt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Met de campagne ‘Elk Kind Kan!’ doet de organisatie een beroep op medewerkers in het basisonderwijs: leerkrachten, intern begeleiders en gymdocenten. Zij kunnen als betrokken professional een aanvraag indienen voor een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Het fonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor sport en cultuur, zodat elk kind mee kan doen.


Wedstrijdspirit komt terug bij oefenpot Hisalis Heren 1 tegen JA1/H2

hockey n Het laatste competitieweekend van de hockeyers van Hisalis was afgelopen oktober. Na een half jaar duimendraaien en met onderbrekingen van trainingsperiodes was er zondag eindelijk weer tijd voor een eerste serieuze oefenwedstrijd.

Heren 1 trad aan tegen een samengesteld team van spelers van Jongens A1 en Heren 2. De spelers waren enorm blij om weer in het veld te staan en het fanatisme straalde ervan af. De toeschouwers konden de wedstrijd thuis vanachter een live-verbinding volgen, dat blijft nog wennen. De eerste helft van het Hisalisduel was het even aftasten voor beide ploegen om wedstrijdritme te hervinden. Heren 1 pakte links en rechts wat doelpunten mee en JA1/H2 moest hard aan de bak om weerstand te bieden aan deze dadendrang, wat begrijpelijkerwijs slechts gedeeltelijk lukte.

De tweede helft ging het een stuk beter bij JA1/H2 en het team brak enkele malen door de linies van Heren 1 die wat slordiger leken te opereren bij de ruime voorsprong. Na een strafcorner voor JA1/H2 kwam de bal bij aanvaller Lennard Beelen, die de bal met een lobje over H1 keeper Yorik Dijkhuis wilde leggen. Maar verdediger Sam Hoekstra bedierf het feest en tikte de bal weg. Die kwam echter voor de voeten van Mats de Bruin, die met een felle backhandslag de eer van zijn ploeg redde. Ondanks de onvermijdelijke spierpijn in het vooruitzicht overheerste bij alle spelers toch het plezier om eindelijk weer een wedstrijd gespeeld te hebben.


Online-tips voor de belastingaangifte

Hulp n Gerrit Harting van de KBO-PCOB Lisse geeft 12 april van 10.00 - 12.00 uur belastingtips tijdens een online-voorlichtingsbijeenkomst over de belastingaangifte.

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte of ben je vooral nieuwsgierig of dat (nog) voordeliger kan? Gerard Harting vertelt wat je allemaal zelf kunt regelen en neemt je mee langs de onderwerpen die voor jou van belang kunnen zijn. Zoals de belastbare inkomstenbronnen, het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente. Ook bespreekt hij fiscaal aftrekbare giften en zorgkosten. Daarnaast wordt informatie gegeven over de mogelijkheden om een zorg- of huurtoeslag aan te vragen. Kaarten kosten € 5,00 voor leden en € 6,50 voor niet-leden en zijn te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl/belastingaangifte.

De tips worden online gegeven, dus niet in de bieb zelf. | Foto: pr