Gratis compost voor bijna honderd collectieve moestuinderijen in de regio.
Gratis compost voor bijna honderd collectieve moestuinderijen in de regio. Foto: pr

Meerlanden geeft 200.000 kilo compost cadeau aan moestuinen in hele regio

REGIO n Meerlanden rijdt deze week in totaal 200.000 kilo MeerCompost rond, aangevraagd door bijna 100 buurtmoestuinen, volkstuincomplexen, pluk- en schooltuinen.

Deze natuurlijke bodemverbeteraar maakt het afval- en grondstoffenbedrijf zelf in de Groene Energiefabriek van organisch keuken- en tuinafval (gft en ttensresten) dat bij huishoudens en bedrijven in de regio wordt ingezameld.

Moestuinders die in aanmerking wilden komen, konden zich aanmelden. Oorspronkelijk zouden maximaal 30 initiatieven gratis MeerCompost krijgen. De belangstelling bleek echter vele malen groter. Meerlanden besloot daarop aan álle verzoeken van collectieve initiatieven te voldoen in deze Week van de Moestuin.


Rekenkamercommissie Hillegom en Lisse onderzoekt schuldhulpverlening

Lisse/Hillegom n In 2012 heeft de toenmalige rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout onderzoek gedaan naar schuldhulpverlening. Tijdens het onderzoek is gevraagd hoe de drie gemeenten omgingen met schuldhulpverlening.

De drie gemeenteraden hebben in 2012 alle aanbevelingen uit dat rapport overgenomen. De rekenkamercommissie Hillegom en Lisse is nu benieuwd of alle aanbevolen maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De commissie kijkt niet alleen naar het verleden. Zij wil ook graag weten of de gemeenten inzicht hebben in de huidige potentiële doelgroepen voor de schulddienstverlening, de term die tegenwoordig vaak gebruikt wordt in plaats van schuldhulpverlening. En hoe de zogenoemde vroegsignalering is ingericht. Ook wil ze graag weten hoe de nazorg ter voorkoming van een terugval in de oude patronen is geregeld.


Eindrapport in september

Het onderzoek, waar ook gebruikers van schuldhulpverlening bij betrokken zijn, wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau BMC. De rekenkamercommissie Hillegom en Lisse streeft ernaar om in september haar eindrapport aan te bieden aan de gemeenteraden van Hillegom en Lisse.