‘Ik doe mee’ is er voor alle Bollenstrekers

sociaal n Om inwoners van de Bollenstreek een ontmoetingsplek te bieden waar ze interesses kunnen delen, talenten mogen ontwikkelen en elkaar kunnen supporten, is WelzijnsKompas in samenwerking met Lumen, SportSupport, Welzijn Teylingen en de gemeenten in de Bollenstreek gestart met het project 'Ik doe mee'.

Nyncke Morad, directeur van WelzijnsKompas: "Via 'Ik doe mee' kunnen mensen gemakkelijker aansluiting vinden bij een van de vele activiteiten, workshops en cursussen die in de Bollenstreek worden georganiseerd. In zes tot negen maanden wordt een persoonlijke route doorlopen. Hierbij staan de interesses en talenten van de deelnemers centraal. Welzijnscoaches en buurtsportcoaches begeleiden deelnemers op hun route naar meer welzijn, ontmoeting en vitaliteit."


Zeker in deze vreemde tijden waar het coronavirus voor de nodige beperkingen zorgt, hebben mensen nogal eens moeite om aansluiting te vinden. Ze voelen zich eenzaam, zijn somber of hebben klachten die een huisarts niet kan oplossen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen. Veel mensen blijven met deze klachten zitten en raken steeds verder geïsoleerd. 'Ik doe mee' kan voor deze mensen uitkomst bieden.


Bij ‘Ik doe mee’ krijgt iedereen de kans om zijn of haar verhaal te delen en anderen hiermee te inspireren en van elkaar te leren. Morad: "Of je nu wilt deelnemen aan activiteiten en groepscursussen, iets wilt organiseren, of een workshop wilt geven: wij bieden mensen een laagdrempelige manier om hiermee aan de slag te gaan."

Deelnemers komen op verschillende momenten bij elkaar. Ook wordt een digitale ontmoetingsplek opgezet. Mensen kunnen hier vragen stellen, informatie vinden, elkaar helpen en anderen inspireren.

Meer info via Natalia Warmerdam, 06-45341936.


Rouw ten tijde van corona

afstand n Een troostende knuffel, een arm om je heen en verdriet delen... dat is wat mensen nodig hebben wanneer zij een dierbare hebben verloren. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus is gezamenlijk rouwen nauwelijks mogelijk. WelzijnsKompas heeft daarom besloten een rouwgroep te starten waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen, en erkennen en herkennen wat ze meemaken.

WelzijnsKompas heeft nabestaanden uit Lisse en Hillegom een uitnodiging gestuurd om hen op de hoogte te brengen van dit aanbod. Door zich op te geven konden zij meedoen met de rouwgroep. In oktober 2020 is de eerste rouwgroep gestart onder begeleiding van José Kortekaas samen met vrijwilliger Vera Hols van WelzijnsKompas.

José zegt: “Ik ervaar het als een mooie groep mensen waar mee wij mogen werken. Er is veel openheid en bereidheid tot delen. Het stroomt, ieder brengt met zijn eigenheid in. De herkenning en erkenning die de deelnemers elkaar geven en ontvangen werkt steunend. Ik voel dankbaarheid en verbinding. Iedere bijeenkomst worden ervaring uitgewisseld over de periode waarin wij nu leven. Vanmorgen kwam ook weer heel duidelijk in de gesprekken naar boven hoe pijnlijk het in tijden van rouw is om afstand te bewaren."

In samenwerking met de gemeentes worden alle nabestaanden in Lisse en Hillegom op een vrijblijvende manier benaderd. Bij behoefte aan een gesprek met één van onze welzijnsadviseurs, kan er contact worden opgenomen.

Inoek Post voor Lisse i.post@welzijnkompas.nl of Bertine Westerhoven voor Hillegom b.westerhoven@welzijnskompas.nl of met Carmen van Wort, c.vanwort@welzijnskompas.nl, 0252-757100.